Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Marina Mijatović: Vakcina sada ne može biti obavezna

Autor: J.A.

Izvor: Novi magazin

Marina Mijatović: Vakcina sada ne može biti obavezna

Izvor: Đurađ Šimić

Država se ponašala kao da nema obavezu da na jasan način obavesti građane o svojim postupcima i posledicama donetih mera, dok se od građana očekivalo da poštuju mere bez pitanja

 

Baš kao u kvizu, sagovornica Novog magazina ima na samom početku da odgovori na trilemu čija su zdravstvena prava u ovom trenutku ugrožena. Nešto kasnije u razgovoru ona otkriva čitavu slagalicu prekršenih medicinskih prava građana, s tim što ćemo se ponajviše pozabaviti onima koje svi redom godinu dana ponajmanje pominjemo – necovid pacijentima. Njih će Marina Mijatović, ekspertkinja za medicinsko pravo, označiti kao najugroženije u pandemiji. Zašto njih, a ne odgovorne građane koji su se vakcinisali, pa ih sada ugrožavaju protivnici vakcinacije koji opet trpe pretnje, a bogami i policijska privođenja?

Najugroženija su prava pacijenata koji nisu oboleli od covida-19, a potrebna im je zdravstvena zaštita, i tu nema nikakve dileme. Na primer, pacijenti koji su bili na listi čekanja i čija je operacija otkazana zbog koronavirusa nisu dobili čak ni informaciju za koji termin im je pomerena medicinska usluga. Takođe su ugroženi pacijenti koji zbog primarnih bolesti imaju kontrolne preglede jer nisu mogli da zakažu termin kod svojih lekara specijalista. U ovom periodu otkazane su i druge hirurške intervencije koje nisu na listi čekanja, a pacijentima nisu zakazani novi termini.

 

Šta je s vakcinisanima i onima koji ne žele cepivo? Ko je tu kome pretnja, a ko žrtva?

Najpre, posmatrajući građane koji su vakcinisani i one koji to nisu, moram reći da tu ne sme da postoji razlika u njihovom tretmanu u zdravstvenom sistemu. Građani koji ne žele da se vakcinišu ne ugrožavaju direktno vakcinisane jer imunizacija u ovom trenutku nije jedina mera koja se primenjuje protiv širenja koronavirusa. Potrebno je da svi građani poštuju mere kao što je pravilno nošenje maske i držanje distance.

 

Možete li objasniti kako to antivakcinaši ne ugrožavaju prava onih koji se smatraju odgovornim jer su vakcinisani?

U ovom trenutku vakcina protiv koronavirusa nije obavezna i ne može ni biti jer vakcine nemaju sve potrebne dozvole da bi se propisima mogle odrediti kao obavezne. Pošto vakcina protiv koronavirusa nije obavezna, svi koji su vakcinisani potpisuju pristanak za vakcinu. Dakle, građani koji su se prijavili za vakcinu potpisuju pristanak, dok se građani koji su protiv vakcine ne prijavljuju i na taj način izražavaju svoj stav o vakcini ne ugrožavajući time nikoga. Drugo je ako se ne pridržavaju propisanih mera zaštite, što se ne bi trebalo tolerisati, ne njima nego svima.

Razgovarala: Jelena Aleksić

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.