Grad Niš tvrdi da su se postradale porodice saglasile sa ponuđenim smeštajem 1Požar u Nišu Foto: Sajt Niške inicijative

Porodicama koje su živele u montažnim barakama u Ulici Aleksandra Medvedeva i koje su prošle sedmice izgorele u požaru Grad Niš će pomoći u obezbeđivanju privremenog smeštaja u stanovima za socijalno zbrinjavanje, dogovor je gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i članova porodica koje su ostale bez domova.

Kabinet gradonačelnika saopštio je danas da su se „sa predlogom rešenja o privremenom smeštaju u stanovima za socijalno zbrinjavanje i uz plaćanje minimalnog zakupa, što je po zakonu jedino moguće, saglasili i članovi socijalno ugroženih porodica“.

U ovom požaru, koji je izbio 8. aprila uveče, izgorele su montažne barake koje pripadaju preduzeću Građevinar, koje je godinama u stečaju, a koje je koristilo deset porodica bivših radnika tog preduzeća, sa oko 40 članova, među kojima ima i dece.

– Porodice čiji su domovi izgoreli moći će da konkurišu i za dobijanje socijalnih stanova u Ulici Majakovski pod istim uslovima sa drugim socijalno ugroženim porodicama- navodi se na sajtu Grada Niša, povodom sastanka gradonačelnice Sotirovski i njenih saradnica sa porodicama koje su ostale bez krova nad glavom, održanom juče.

Pojedini članovi ovih porodica su, međutim, juče kazali Južnim vestima da „nikakav dogovor nije postignut“, a da im je Grad ponudio da dve godine koriste gradske socijalne stanove uz plaćanje zakupnine, što je privremeno rešenje i ne prevelika pomoć, jer oni i sami mogu da iznajme jeftinije stanove i plaćaju kiriju.

Oni su, takođe, kazali da im je na sastanku rečeno da neće moći da budu ni vlasnici socijalnih stanova u Ulici Majakovski, već samo njihovi korisnici, a da će za njih takođe morati da plaćaju zakupninu.

Na sastanku im je “razjašnjeno” i da ne mogu dobiti eventualne zaostale stanove Građevinara, koji im je, inače, ustupio ove montažne barake na privremeno korišćenje “dok ne dobiju stanove u vlasništvo”.

Grad je za sada porodicama koje nisu imale alternativna rešenja obezbedio privremeni smeštaj u Sigurnoj kući, gde trenutno borave četiri porodice, i u ustanovi „Mara“, gde je smeštena jedna porodica. Ostali su potražili utočište kod rođaka i prijatelja.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović je prošle sedmice najavila da će Grad za ovih deset porodica “obezbediti trajni smeštaj”, te da je već formirana komisija koja bi za nedelju ili dve trebalo da utvrdi koji gradski socijalni stanovi mogu biti iskorišćeni za takav trajni smeštaj.

Prema prvim informacijama, požar je izazvao dimnjak koji se zapalio u jednom od stanova, a vatra se izuzetno brzo proširila jer su montažne barake izgrađene od drveta, a u njima je bilo dosta zapaljivog materijala, kao što je ogrevno drvo ili karton.

Stanari baraka su kazali da su jedva stigli da ponesu sa sobom elementarne stvari, a da im je izgorelo sve što su imali, uključujući i ličnu dokumentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari