Ekonomija

0

Geodetski zavod: Rast prodaje nepokretnosti, najskuplji kvadrat na lokaciji Beograd na vodi

Autor: IG

Izvor: Beta

Geodetski zavod: Rast prodaje nepokretnosti, najskuplji kvadrat na lokaciji Beograd na vodi

Izvor: Beta/Ana Slović

Javni beležnici i osnovni sudovi u Srbiji su Republičkom geodetskom zavodu u prvom kvartalu ove godine dostavili 41.456 ugovora o prometu nepokretnosti, tako da je za godinu dana broj registrovanih ugovora veći za 9.113, odnosno 39,5 odsto, saopštio je danas Zavod.

Nepokretnosti su prodate za ukupno više od 1,3 milijarde evra, što je 41,8 odsto više nego u istom kvartalu prethodne godine.

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji opet je bio na lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.677 evra i za taj stan je najviše novca izdvojeno - 1.470.888 evra. Prvih devet najskupljih stanova prodato je na toj lokaciji.

Najviša cena po kvadratu u starogradanji bila je 4.500 evra za stan u beogradskoj opštini Stari grad, a najviše novca u iznosu od 600.000 evra izdvojeno je za stan na Novom Beogradu.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na Zvezdari, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena na Novom Beogradu, a najskuplje garažno mesto u novogradnji prometovano je na Čukarici.

Кada je u pitanju zemljište namenjeno za industrijsku gradnju najviše cene po metru kvadratnom postignute su u Železniku i Batajnici, dok je najviše izdvojenog novca u jednom ugovoru bilo za parcele na teritoriji Šimanovaca i Zuca.

Najviše ugovorne cene kuća ostvarene su na teritoriji beogradske opštine Savski venac, najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je u Jakovu, opština Surčin, a najviša ugovorna cena u Bačkoj Topoli.

Kreditom je plaćeno 38 odsto nepokretnosti, a gotovinom 62 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR