SAD povukle novi potez: Cilj - "Rusija da odgovara, delovaćemo odlučno"

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.04.2021.

14:58

SAD povukle novi potez: Cilj -
Ilustracija: Shutterstock/ Evgenil Emelianov

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, mešanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka valda optužuje Rusiju, prenose agencije.

Napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste.

Mere obuhvataju uvođenje sankcija protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti zemlje, kao i protiv 32 pojedinca i etinteta koji su optuženi za mešanje u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima. Bela kuća je saopštila da su među 10 diplomata, koje je odlučila da protera, predstavnici ruskih obaveštajnih službi, prenosi Glas Amerike.

Očekuju se i ostale mere, mada je malo verovatno da će ih administracija javno saopštiti.

“Cilj ovih akcija je da Rusija odgovara za svoje bezobzirne akcije. Delovaćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dodao je, međutim, da će Sjedinjene Države "gde je to moguće, tražiti prilike za saradnju sa Rusijom, sa ciljem da se izgrade stabilniji i predvidljiviji izbori usklađeni sa američkim interesima".

Bela kuća je takođe navela da Bajden koristi diplomatske, vojne i obaveštajne kanale da odgovori na izveštaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Avganistanu, zasnovane na "najboljim procenama" obaveštajne zajednice.

Izveštaji su objavljeni prošle godine, a Trampova administracija je bila kritikovana zato što o tom pitanju nije direktno razgovarala sa Rusijom. Bela kuća nije zvanično potvdila te izveštaje.

"Bezbednost i dobrobit američkog vojnog osoblja, i naših saveznika i partnera su apsolutni prioritet Sjedinjenih Država", saopšteno je iz Bele kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: