Vesti

0

Ružić: Predložene izmene zakona o visokom obrazovanju omogućiće da Srbija povrati članstvo u ENQA

Ružić: Predložene izmene zakona o visokom obrazovanju omogućiće da Srbija povrati članstvo u ENQA

Izvor: Novi magazin/Đurađ Šimić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će predložene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju omogućiti da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbedjivanje kvaliteta u visokom obrazovanju( ENQA).


On je to rekao tokom razgovora sa direktorkom Nacionalnog akreditacionog tela Jelenom Kočović.

Naveo je da je cilj stvaranje pravnog okvira da Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispuni Evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju.

"Važne izmene u tom pogledu su da članove Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela bira Narodna skupština, a da recenzente bira Nacionalno akreditaciono telo, a ne Nacionalni savet za visoko obrazovanje", naveo je ministar.

On je istakao da će javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i o Zakonu o studentskom organizovanju trajati do 17. aprila 2021. godine.

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, izmedju ostalog, predvidjaju i drugačiji postupak po žalbama na rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju, koji će se sprovoditi u Nacionalnom akreditacionom telu, a ne pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje.

Predvidjeno je i formiranje posebne Komisije za žalbe pri Nacionalnom akreditacionom telu i precizira se pitanje angažovanja direktora Nacionalnog akreditacionog tela.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR