15. april  2021. 12.49  →  21.08 | Izvor: RTV (Milica Stojanović), Tanjug, FoNet

Žitelji Gračanice traže ostavke rukovodstva policijske stanice; Novi incident u Kosovskoj Mitrovici

GRAČANICA -

Na protestu koji je danas održan u Gračanici zatražena je ostavka komandira policijske stanice u ovom mestu, kao i ostalih policijskih službenika koji su radili na slučaju napada na srpskog mladića u Gračanici.

Obraćajući se medijima otac napadnutog Luke, Dejan Dimitrijević, objasnio je da način istrage koji sprovode policijski službenici u Gračanici jasno pokazuje da ne postoji volja da se ovaj slučaj rasvetli.

gracanica, protest,

Komandir ne da ostavku

Komandir stanice policije u Gračanici Bratislav Trajković izjavio je danas za Kosovo onlajn da ne razmišlja o tome da podnese ostavku jer o slučaju prebijanja srpskog mladića i napadača odlučuje tužilac, a ne policija.

Trajković je rekao da generalni direktor policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučuju o njegovoj smeni.

Ukoliko Unutrašnja kontrola policije i Inspektorat Kosova utvrde nepravilnosti u mom radu mogu da me smene sa mesta komandira stanice policije, rekao je Trajković.

"Ono što se dešava u 48 sati je nemoguće shvatiti, da se žrtva pretvara u napadača. Svedok, brat napadnutog mladića, koji je pokušao da odbrani Luku optužen je od juče za jučerašnja dešavanja. Izjave svedoka napadača su odmah uzete, pružena im je pomoć odmah nakon incidenta. A tek juče, na moje insistiranje, saslušani su svedoci koji su bili sa mojim sinom, radi se o dve devojke koje su sa njim bile u trenutku napada. Da ja nisam insistirao policijski službenici ih ne bi pozvali", priča Dimitrijević.

Nezadovoljstvo radom rukovodstva policijske stanice u Gračanici iskazivano je protestima meštana i ranijih godina. Predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović podseća da je Skupština ove opštine ranije donela odluku o razrešenju komandira policijske stanice u ovom mestu, nakon čega on gotovo pola godine nije bio u policijskoj stanici.

"I dalje ne znamo kome je bilo u interesu i zašto su ga predstavnici prištinskih institucija ponovo vratili na to mesto. Mislim da je moralna obaveza i samog komandira i ostalih u rukovodstvu ove stanice da podnesu ostavke. Ukoliko se to ne dogodi započećemo proces njihove smene", naveo je Popović nakon čega su okupljeni meštani skandirali "ostavka".

protest, gracanica,

U napadu koji se u centru Gračanice dogodio u utorak oko 21:30 časova telesne povrede zadobio je Luka Dimitrijević. On se u tom trenutku nalazio u društvu sestre i devojke. Napala su ga trojica Albanaca koja su se automobilom dovezla iz pravca Prištine. Oni su privedeni i pušteni na slobodu iste noći. Komandir policijske stanice kazao je juče da je ovaj incident okarakterisan kao "tuča", a motiv je, kako je dalje naveo, "nesporazum".

Kosovska Mitrovica: Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom

Dvojica mladića albanske nacionalnosti H. T. (1995) i R. C. (1996) ušli su u severni deo Kosovske Mitrovice automobilom sa albanskom zastavom, a policija ih je privela kako bi sprečila teži incident.

Portparol kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović potvrdio je za Kosovo onlajn da je policija zaustavila vozilo u vreme zabrane kretanja.

"Dva lica albanske nacionalnosti, od kojih jedno ima prebivalište u selu Čabra (Zubin Potok), a drugo u južnoj Kosovskoj Mitrovici, u vozilu "opel korsa", su oko ponoći, kada je na snazi zabrana kretanja, sa vidno istaknutom albanskom zastavom, vozila po ulicama u Severnoj Mitrovici, čak su ušli i u KBC Kosovska Mitrovica. Policajci su primetili vozilo, a i na osnovu prijave građana, vozilo je zaustavljeno na putu ka selu Suvi Do", rekao je Radović.

On je dodao da je protiv njih podneta prekršajna prijava zbog kršenja mere zabrane kretanja.

SL: Incident sa zastavom planski osmišljena provokacija

Planski osmišljena provokacija albanskih mladića koji su za vreme zabrane kretanja rano jutros divljali ulicama severne Kosovske Mitrovice sa namerom da izazovu incidente većih razmera, svega par dana nakon što su u centru grada napadnuti mladići srpske nacionalnosti, izuzetno je opasna i može nepovratno ugroziti mir na ovim prostorima, saopšteno je večeras iz Srpske liste (SL).

Serija incidenata u kojima stradaju Srbi se odmah mora zaustaviti pre nego što preraste u ozbiljnu pretnju miru na ovim prostorima jer su građani na severu Kosova i Metohiji uznemireni, ali i odlučni da ne dozvole da budu glineni golubovi na meti razularenih bandi, dodaju iz Srpske liste.

''Pozivamo institucije zadužene za bezbednost da najhitnije deluju i očuvaju mir građana, garantuju bezbednost svima i spreče incidente koji su očigledno deo smišljenog plana, a ne pojedinačni incidenti'', dodaje se u saopštenju.

Iz SL ističu i da je neprihvatljivo ćutanje Euleksa, UNMIK-a, ambasada u Prištini i zato ih još jednom pozivaju da najhitnije reaguju, a građane mole da ostanu suzdržani.

''Predstavnici Srpske liste su u prethodnim danima započeli seriju sastanaka sa relevantnim lokalnim i međunarodnim činiocima kako bi im ukazali da ovakve provokacije ne slute na dobro, posebno kada nema nikakve osude od strane zvaničnih predstavnika iz Prištine, čija je antisrpska retorika delom odgovorna za ove napade'', navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Još jedna smišljena provokacija

Poslednji slučaj u severnom delu Kosovske Mitrovice kada su se dva mladića albanske nacionalnosti provozala sa albanskom zastavom ulicama tog grada i pokušala da uđu u Kliničko-bolnički centar, nije nikakav izolovani incident, nego jedna od niza smišljenih provokacija koje za cilj imaju da izazovu neodmerenu reakciju srpske strane, a takav scenario se, međutim, neće ostvariti, saopštila je večeras Kancelarija za KiM Vlade Srbije.

Svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji postale su realnost sa kojom živi i suočava se srpski narod, saopštila je Kancelarija, podsećajući da je poslednji incident usledio posle prebijanja dvojice srpskih mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, a potom i u Gračanici.

''Takvo ponašanje posledica je sistematskog nereagovanja nadležnih instanci u Prištini i međunarodne zajednice, koje se od strane esktremista tumači i kao prećutna saglasnost za svaki vid provokacije i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji'', ističe se u saopštenju.

Srodne vesti