BAJDEN SVOJIM POTEZOM POMAŽE ISLAMISTE: CIA upozorava uskoro bi mogli da napadnu i SAD VIDEO
Foto: EPA/ Doug Mills

strategija

BAJDEN SVOJIM POTEZOM POMAŽE ISLAMISTE: CIA upozorava uskoro bi mogli da napadnu i SAD VIDEO

Planeta -

Plan za povlačenje američkih vojnika iz Avganistana mogao bi da podstakne terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države da obnove snage potrebne za napad na SAD, poruka je američkih obaveštajaca.

Upozorenje je stiglo pošto je predsednik Džo Bajden formalno najavio povlačenje snage iz Avganistana i kraj američkog angažman u najdužem ratu do sada, piše Glas Amerike.

Kritičari Bajdenovog plana se takođe pribojavaju da bi Avganistan mogao da postane raj za teroriste, uprkos dve decenije borbe protiv njih.

"Kada se SAD i koalicione snage povuku, pojaviće se značajan rizik. Oslabiće mogućnost američke vlade da reaguje na pretnje. To je jednostavno činjenica", rekao je novi direktor CIA, Bil Berns.

Dodao je da će Al Kaida i Islamska država u Avganistanu nastaviti da obnavljavju kapacitete kako bi napali američke mete, bilo u regionu, na Zapadu ili u SAD.

Ipak, Berns je rekao da trenutno nijedna od pomenutih terorističkih organizacija nema kapacitet da napadne SAD.

Drugi čelnici obaveštajnih agencija su takođe istakli da teroristička pretnja nije tolika kao kad je Amerika krenula u rat u Avganistanu.

Procenjuje se da su decenije borbe protiv terorizma doprinele da oslabi vođstvo Al Kaide kao i njeno prisutstvo u Avganistanu.

Nadležni veruju da je lider te organizacije ;Ajman al Zavahri, koji se skriva, lošeg zdravlja, a da su njegovi zamenici ubijeni. Američke obaveštajne službe su procenile da Al Kaida ima manje od 200 članova u Avganistnu.

Ali, upozorili su i da bi Al Kaida sigurno rado videla povlačenje američke vojske i to prepoznala kao šansu za obnovu. Procene su da Islamska država u Avganistanu ne drži onoliko teritorije kao ranije, ali da ima 2.500 boraca i da bi joj novi lideri pomogli da se stabilizuje.

Šef CIA je rekao da će se u narednim mesecima videti koliko su talibani spremni da ispune dogovor sa SAD i olabave veze sa Al Kaidom i spreče napade terorističkih grupa iz Avganistana na američke mete.

Čak i ako talibani to ne ispune, kaže Berns, obaveštajne službe SAD će svakako motriti na Al Kaidu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track