ODLUKA U POSLEDNJEM TRENUTKU Niko iz kraljevske porodice neće nositi vojnu uniformu na sahrani princa Filipa!
Foto: EPA/STR

kraljica presekla

ODLUKA U POSLEDNJEM TRENUTKU Niko iz kraljevske porodice neće nositi vojnu uniformu na sahrani princa Filipa!

Planeta -

Na sahrani princa Filipa svi stariji članovi kraljevske porodice obući će tamna odela umesto svečane uniforme koju je trebalo da nose prema svom vojnom činu, objavio je "Dejli mejl".

Od 19. veka, članovi kraljevske porodice sa vojnim činom nosili su uniforme u državnim prilikama. Princ Filip, princ Čarls, princ Endru i princeza Ana, svi su nosili uniforme na sahrani kraljice majke, supruge Džordža VI, 2002. godine, poslednje sahrane kraljevske supruge.

Prema izveštaju, kraljica je poslednjem trenutku prihvatila odluku da nijedan kraljevski rod neće nositi vojne uniforme kako bi se prikazao ujedinjeni porodični front.

Navodno je vladala zabrinutost da će princ Hari, koji je bio primoran da se odrekne počasnih vojnih titula nakon što je napustio kraljevske dužnosti i preselio se u Sjedinjene Države, biti jedini viši plemić koji nije u uniformi.

Vojvoda od Saseksa izgubio je ulogu glavnog kapetana kraljevskih marinaca, koju je preuzeo od svog dede, kao i još dve počasne vojne funkcije. To znači da na priredbama ne može da nosi zvanične uniforme.

Princ Hari je doputovao iz svog doma u Kaliforniji, a njegovoj trudnoj supruzi Megan Markl savetovano je da ne leti u Veliku Britaniju. Naime, lekar joj nije dao dozvolu za putovanje. Šta je Megan rekla o tome što neće prisustvovati sahrani princa Filipa pročitajte OVDE.

Kurir.rs/Sputnik news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track