Capital.ba

Državni dug Crne Gore 4,33 milijardi evra

15.04.2021. / 12:36

PODGORICA – Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, iznosio je na kraju decembra prošle godine 4,33 milijarde evra ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Slikovni rezultat za crna gora

FOTO: Pixabay

Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,46 milijardi evra ili 82,48 odsto BDP-a, piše dnevni list Dan.

“Spoljni dug je iznosio 3,84 milijarde eura, odnosno 91,46 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 495,56 miliona, odnosno 11,82 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu ministarstva.

Depoziti su na kraju 2020. iznosili 872,43 miliona evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP-a.

Do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je, kako su objasnili, došlo prvenstveno usljed emitovanja obveznica.

Iz ministarstva su podsjetili da su na međnarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 miliona evra, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875 odsto godišnje.

Pored toga, na povećanje duga u posljednjem lanjskom tromjesečju uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, precizirali su iz ministarstva.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture i nabavku vojne opreme povučeno je u navedenom kvartalu oko 15,29 miliona evra. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!