Svet

0

Iran odbacio evropska strahovanja zbog nuklearnog programa te zemlje

Autor: SA

Izvor: Beta, AFP

Iran odbacio evropska strahovanja zbog nuklearnog programa te zemlje

Izvor: Beta/Iranian Presidency Office via AP, File

Iranski predsednik Hasan Rohani ocenio je danas da je neosnovana zabrinutost Berlina, Londona i Pariza oko najave Teherana o povišenju obogaćivanja uranijuma na 60 odsto.

"Zabrinutost je izražena u Evropi i SAD oko toga da mi u Iranu počinjemo da obogaćujemo uranijum na 60 odsto, da li to znači da možemo odjednom da dostignemo 90 odsto (što je vojni nivo)", rekao je Rohani u izjavi za državnu televiziju i dodao da je to "greška". 

On je rekao da je iranska nuklearna aktivnost mirnodopske prirode i da Iran ne pokušava da razvije atomsku bombu.  

"Već danas možemo da obogaćujemo uranijum na 90 odsto ako hoćemo. Ali smo rekli od prvog dana i držimo reč - naše nuklearne aktivnosti su mirnodopske, ne pokušavamo da dobijemo atomsku bombu", rekao je Rohani.

Posle eksplozije u nedelju u  iranskoj fabrici za obogaćivanje uranijuma za koju je Teheran okrivio Izrael, Iran je ojbavio da će povećati obogaćivanje uranijuma na 60 odsto. To je  iznad 20 odsto koliko ga obogaćuje od januara i iznad maksimalnog praga od 3,67 odsto dozvoljenog prema iranskom nuklearnom sporazumu zaključenog u Beču 2015. godine.

Juče su tri evropske zemlje, potpisnice tog sporazuma, Nemačka, Francuska i Velika Britanija, izrazile veliku zabrinutost zbog te najave smatrajući da proizvodnja visoko obogaćenog uranijuma predstavlja važnu fazu ka proizvodnji nuklearnog oružja. 

Sporazum je Iran potpisao 2015. godine sa te tri evropske zemlje, kao i sa SAD, Rusijom i Kinom. Sporazum je poljuljan jednostranim povlačenjem SAD 2018. godine i njihovom ponovnom uvodjenju sankcija Iranu.

Novi sastanak u okviru pregovora u kojima se pokušava spasavanje nuklearnog sporazuma treba da se održi danas u Beču.

Iran je kao odgovor na američko povlačenje od 2019. godine počeo da odustaje od najvećeg dela ključnih obaveza preuzetih prema tom sporazum. 

Rohani je poručio Amerikancima i Evropljanima da postoji način da se prekine obogaćivanje uranijuma na 60 i na 20 odsto a to je da oni ponovo počnu da poštuju svoje preuzete obaveze. 

"Videćete da će za kratko vreme pošto ste vi ispunili sve vaše obaveze Iran poštovati sve svoje", rekao je Rohani.            

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR