Region

0

Dodik: Ne može jedan koncept za Kosovo, a od RS tražiti da ćuti

Autor: SA

Izvor: Beta

Dodik: Ne može jedan koncept za Kosovo, a od RS tražiti da ćuti

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je danas da ideja o mirnom razlazu u BiH nije nova, da "postoji kao odgovor na nemogućnost da BiH funkcioniše i to mnogi priznaju, uglavom svi su jedinstveni u činjenici da ovakva kakva je ne može a ako ne može onda da se razgovara o mirnom razlazu".
"Treba opciju mornog razlaza u Bosni i Hecegovini svakako staviti kao jednu od relevantnih i legalnih u razgovorima o budućnosti", rekao je Dodik, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Institit "Torlak" u Beogradu.

Prema njegovim rečima, koncept iz Sarajeva je "unitarna BiH gde će Bošnjaci majorizirati Srbe i Hrvate".

"Značajno su uspeli sa Hrvatima ali sa Srbima neće. Pre ćemo mi izaći iz BiH nego što će oni uspeti da nam nametnu takav koncept", rekao je Dodik.

On je naglasio da je "nemoguće da ti isti, sa kojima mora da sedi svaki dan, odvoje problem Kosova od unutrašnjih odnosa u BiH".

"Ne može da važi u  gotovo identičnim situacijama jedan koncept za Kosovo a da Republici Srpskoj kažu 'ćutite i ostanite onako kako mi mislimo da treba'. To se neće dešavati", rekao je Dodik.         
 
 
Srbija lider u nabavci vakcina, hvala joj na pomoći
 
Dodik je rekao da je Srbija lider u regionu u nabavci vakcina i istakao da je pomagala i drugim zemljama.

Dodik je zahvalio na pomoći. Istakao je da su vakcine koje je došao da preuzme za građane Republike Srpske značajna pomoć za njih.

"Ovo nam znači zato što smo mi zbog odnosa u Bosni i Hercegovini i na nivou Bosne i Hercegovine pokazali potpuni neuspeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu i stanje na tržištu proizvođača", rekao je Dodik.

Kazao je da su Republici Srpskoj uspevali da obezbede određeni broj doza delom putem direktne nabavke, a delom donacijama.

"Negde oko 50.000 ljudi je vakcinisano. Računamo da možemo da uđe u daleko veći proces vakcinacije u narednim sedmicama", naveo je.

Dodik je istakao da je veoma značajno što u Srbiju mogu da dođu svi zaintereovani građani iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da prime vakcinu.

Kazao je i da veruje da će proizvodnja u Srbiji rešiti problem s vakcinama u celom regionu.

Predsednik Srbije Vučić je prilikom posete Torlaku uručio Dodiku donaciju od 20.000 vakcina AstraZeneka za Republiku Srpsku.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR