Ministarstvo prosvete krši autonomiju univerziteta i Vojvodine 1Foto: Stanislav Milojković

Rektor Novosadskog univerziteta nije izabran, a kad će ne zna se, da parafraziramo naziv popularne serije o baba Đekni, najbolje oslikava sadašnje stanje na vrhu novosadske akademske zajednice, koje se preliva i na širi plan, o čemu je naš list već pisao.

Ne samo da je došlo do sukoba najpre dvojice aktera, pokrajinskog sekretara za nauku i visoko obrazovanje dr Zorana Miloševića i dekana FTN dr Radeta Doroslovačkog, potom i više ličnosti, od rektora dr Dejana Jakšića, do članova Senata i Saveta NU, a na kraju i do mešanja Ministarstva prosvete, te ocena da se time grubo narušava autonomija NU, ali i autonomija pokrajine Vojvodine.

Režimski tabloidi već nedeljama se svrstavaju na stranu dr Doroslovačkog i razapinju sekretara Miloševića, optužujući ga za grubo kršenje zakona, a sve govori u prilog oceni da su se sukobile dve struje unutar SNS, oličene u predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, obojici visokopozicioniranim funkcionerima SNS. Vučević, međutim, čini se uživa veću podršku lidera SNS Aleksandra Vučića.

Zoran Milošević je izjavio da je sve posledica njegovog insistiranja na poštovanju Zakona o visokom obrazovanju i njegovog autentičnog tumačenja od strane Skupštine Srbije, prema kojem Doroslovački, budući da je odavno ispunio uslove za penziju, nije mogao da bude izabran za dekana FTN, pa je pokrajinska prosvetna inspekcija fakultetu naložila da ga razreši i imenuje v.d. dekana do izbora novog.

Međutim, Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva, posle vanredne kontrole, izdao je mišljenje da treba odustati od naložene mere u vezi dekana Doroslovačkog, koji je izabran 2018, a mandat mu ističe 20. septembra ove godine.

U međuvremenu, pokrenut je postupak za izbor novog rektora NU za kojeg su se kandidovali profesori Sanja Podunavac Kuzmanović sa Tehnološkog fakulteta i Dejan Madić sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu.

Iza prvog kandidata, tvrde dobro upućeni, stoje Igor Mirović i sekretar Milošević, dok drugog podupire Doroslovački (on ga je i kandidovao).

Sve je teklo po utvrđenoj proceduri dok Komisija za sprovođenje izbora nije ocenila da Madić ne ispunjava predviđene kriterijume, te da je „prof. dr Dejan Madić netačnim prikazivanjem relevantnih činjenica u postupku izbora rektora doveo u zabludu, kako članove Komisije, tako i nastavno-naučna veća fakulteta, nastavno-umetničko-naučno veće Akademije umetnosti i naučna veća instituta kojima je materijal dostavljen, a čiji predstavnici treba da učestvuju u postupku utvrđivanja predloga kandidata“.

Komisija je zamerila Madiću da je kao svoje naveo radove imenjaka iz Niša, a da ta dokumentacija nije preuzeta ni iz jedne baze podataka već je kandidat za rektora spisak sam načinio i priložio. Praktično falsifikovao dokumentaciju.

Doroslovački se obratio tužilaštvu zamerajući Komisiji što je do ovog saznanja došla uz pomoć anonimne prijave. Ministarstvo prosvete je proveravalo zakonitost postupanja komisije i ustanovilo da je:

„izveštaj od 30. 03. 2021. godine suprotan Statutu Univerziteta u Novom Sadu, u delu u kome se konstatuje da se kandidatura za rektora prof. dr Dejana Madića ne može uzeti u razmatranje. Na ovaj način, Komisija je prekoračila svoja ovlašćenja u postupku izbora rektora.“

Tim povodom dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević u apelu dekanima i direktorima instituta naveo je da je mešanjem Ministarstva prosvete grubo narušena autonomija NU.

„MNPiTR nema nikakve nadležnosti u postupku izbora rektora bilo kog univerziteta u Srbiji. U pitanju je nedvosmisleno nadležnost samih univerziteta. RS može, kao osnivač, da ostvari svoj uticaj u ovom postupku samo na njegovom kraju, u trenutku glasanja za rektora putem 30 procenata članova organa upravljanja koje ima pravo da imenuje“. Ristivojević zaključuje da su „sve aktivnosti Ministarstva prosvete uzurpacija nadležnosti UNS-a i APV i time predstavljaju kršenje autonomije univerziteta i pokrajinske autonomije. Zbog tog bi trebalo obavestiti organ koji nadzire rad Ministarstva prosvete, a to je Vlada Republike Srbije“, naveo je dekan Pravnog fakulteta.

On je još podsetio da je kandidat Sanja Podunavac Kuzmanović dobila podršku osam od 14 fakulteta, tri od tri instituta i svih pet stručnih veća UNS, dok Dejan Madić ima podršku samo jednog fakulteta – FTN, koji vodi Doroslovački. Čak ga nije podržao ni njegov matični fakultet. Ristivojević naglašava da se u svemu tome rektor Jakšić ne ponaša zakonito već se „povio pod pritiskom MPNiTR, i postaje saučesnik u narušavanju autonomije univerziteta napuštajući i blokirajući sednicu Senata UNS, pre nego što je predložen kandidat za rektora“.

„Situacija u kojoj odlazeći rektor bojkotuje i sprečava izbor novog rektora, do sada nije zabeležen u istoriji Novosadskog univerziteta“, zaključuje dekan Pravnog fakulteta.

Neizvesno je kada će odlazeći rektor dr Jakšić zakazati sednicu Senata, koji je najviši stručni organ Novosadskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari