(©Reuters)
(©Reuters)

Azijska Liga šampiona: Goreće u Džedi, lekcije dele Đovinko, Benatija, Nijang...

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.04.21. | 08:41

Drugog dana takmičenja prvi će na teren Al Hilal iz Saudijske Arabije i uzbekistanski AGMK

Juče je startovala azijska Liga šampiona, a pobedu je uz vicešampiona Persepolis ostvarila samo još Al Šardža. Eminentno takmičenje najvećeg i najmnogoljudnijeg kontinenta igra se tako što su ekipe geografski podeljene na Istočnu i Zapadnu Aziju. I danas će koplja ukrštati ekipe iz zapadnog dela kostura, dok će se na bitke istočnog sačekati 21. jun. Kao što je poznato, svaki učesnik ovosezonske Lige šampiona može da registruje četiri strana igrača, a jedan od njih mora posedovati državljanstvo neke od azijskih zemalja.

Ove godine takmičenje je doživelo i promenu, jer umesto 32 ekipe, nastupaće ukupno 40 ekipa, podeljenih u 10 grupa od po četiri tima (pet grupa zapad, pet istok). Direktan plasman u 1/16 finala obezbediće samo prvoplasirane ekipe, kao i šest najboljih drugoplasiranih ekipa (tri sa zapada i tri sa istoka).

Izabrane vesti


21.00: Al Hilal (Saudijska Arabija) – AGMK (Uzbekistan)

Favorit u Grupi A i pretendent na tron, ekipa Al Hilala dočekuje jedno od većih iznenađenja u zapadnom delu kostura, uzbekistanski AGMK. Uzbekistanski predstavnik je napravio pravo iznenađenje jer je u kvalifikacijama na gostovanju izbacio favorizovanu Al Garafu Slaviše Jokanovića. Spektakl je bio utoliko veći jer je gol za ulazak u Ligu šampiona postigao bivši igrač Javora Jovan Đokić u 120. minutu utakmice. Gosti su apsolutni autsajderi, ekipa je pretežno sačinjena od domaćih fudbalera (reprezentativci Sanžar Šahmedov i kapiten ekipe Sanžar Tursunov), tu je i Gofurov, koji se oprobao i na srpskim terenima u dresu Javora i Mladosti, a pored Đokića, stranci su još Ukrajinac Aleksandr Kasjan i momak sa Zelenortskih ostrva Alvin Fortes koji je u martu stigao iz kazahstanskog Kajsara. Sa druge strane je apsolutni favorit u ovoj utakmici ekipa Al Hilala koju predvodi Brazilac Rožerio Mikale, a u timu su prave zvezde za azijski kontinent. Bivši francuski reprezentativac Bafetimbi Gomis, koji je u šampionatu na 24 utakmice postigao 18 golova, zatim Sebastijan Đovinko, Andre Kariljo, Lusijano Vijeto, Kolumbijac Gustavo Kueljar, kao i standardni reprezentativac Južne Koreje Hjon-su Jang. Odličnu potporu imaju i u domaćim igračima, tu je kapiten ekipe koji je ponikao u Al Hilalu Salman al-Faraj, Mohamed Kano, kao i bivši igrač Viljareala Salem al-Davsari.

21.00: Istiklol Dušanbe (Tadžikistan) – Šabab Al Ahli Dubai (UAE)

Najtrofejniji tadžikistanski klub Istiklol će u Rijadu na neutralnom terenu dočekati Šabab Al Ahli iz Dubaija. Domaći se takođe više fokusiraju na domaće igrače, a od stranaca tu su štoperski tandem Ukrajinaca Larin i Miščenko, a u martu su u klub stigli još i bivši igrač niškog Radničkog Rjota Noma i Holanđanin turskog porekla, napadač Husejin Dogan. Sa druge strane, gosti u svom timu imaju veći broj stranaca. Tu su tri Brazilca – Karlos Eduardo, Juri Cesar i mladi Igor Žesus, koji je na 23 utakmice postigao 12 golova i zabeležio 11 asistencija. Tu je takođe bivši igrač lisabonskog Sportinga Heldon, zatim Argentinac Fede Kartabia i tri Uzbekistanca – Aziz Ganijev, Odilžon Kamrobekov i Jalolidin Mašaripov. Od domaćih igrača ističu se Omar Abdulrahman i napadač Ahmed Kalil.


19.45: Al Duhail (Katar) – Al Šorta (Irak)

Prošlogodišnji šampion Katara na startu Lige šampiona dočekuje drugi igrački klub u ovom takmičenju, ekipu Al Šorte. Al Duhail sa klupe predvodi bivši igrač Monaka, Parme, Intera i Marselja Sabri Lamuši. Što se tiče ekipe, najpoznatije ime je bivši štoper Juventusa Mehdi Benatija, a ekipu ove sezone predvode Brazilci – Dudu, koji je na pozajmici iz Palmeirasa i koji je zabeležio 14 golova i 10 asistencija, kao i bivši igrač belgijskog Standarda Edmilson Žunior, koji je postigao 12 golova. Tu je i jedan od najboljih fudbalera Katara napadač Almoez Ali, a pored njega u napadu se nalaze još i Majkl Olunga koji je imao fantastičnu sezonu u Japanu, kao i mladi igrač iz Severne Koreje Kvang-son Han, koji je u klub stigao iz mladog tima Juventusa. Sa druge strane, gosti su autsajderi u ovoj utakmici, tim je sastavljen od igrača iz Iraka (najpoznatiji svakako reprezentativac Ali Faez, bivši igrač Rizespora) uz dva stranca, Brazilca Rafaela Silve koji je stigao u klub iz Bolivije i Venecuelanac Helmin Rivas koji je u klub stigao iz američkog Di Si Junajteda.

22.15: Esteglal (Iran) – Al Ahli (Saudijska Arabija)

Derbi prve runde odigraće se u Teheranu, utakmica koja zatvara prvo kolo. Dvostruki azijski šampion, ekipa Esteglala dočekuje posrnuli Al Ahli. Domaćima ne ide baš najbolje u prvenstvu, kaskaju sedam bodova u odnosu na Persepolis (uz utakmicu manje), ali je u pitanju ekipa koja sasvim sigurno može da poremeti račune Al Ahliju i Al Duhailu. U timu se nalaze dva stranca, hrvatski levi bek Hrvoje Milić, koji je igrao za nekoliko italijanskih klubova i napadač iz Malija Čeik Diabate. Ipak, pažnju ponajviše treba obratiti na levokrilnog napadača i iranskog reprezentativca Mehdija Gajedija. Pored njega tu je i veoma ofanzivni desni bek i kapiten ekipe Vurija Gafuri, koji je već postigao 4 gola, ali i napadač Amir Araslan Motahari. Sa gostima smo nešto upoznatiji, nedavno ih je napustio Vladan Milojević, imaju i finansijske i rezultatske probleme. Nakon odlaska srpskog stratega preuzeo ih je Rumun Laurenciju Regekampf. U ekipi se pored igrača sa ovih prostora (Ljubomir Fejsa i Elvis Sarić) nalazi i brazilski štoper Lukas Lima, Marokanac Dris Fetuhi, Rumun Mitrica, nekadašnji igrač Milana Mbaje Nijang i jedan od najboljih napadača arapskog poluostrva Sirijac Omar Al Soma.


AZIJSKA LIGA ŠAMPIONA

Četvrtak

Grupa A

21.00: (1.20) Al Hilal (6.00) AGMK (12.0)

21.00: (7.00) Istiklol (4.00) Šabab Al Ahli (1.45)


Grupa C

19.45: (1.53) Al Duhail (3.90) Al Šorta (5.90)

22.15: (2.35) Esteglal (3.00) Al Ahli (3.10)

***kvote su podložne promenama


PIŠE: Boško RADONJIĆ


tagovi

Mehdi BenatijaRjota NomaBafetimbi GomisAl AhliAl Ahli DžedaAl DuhailAl HilalAzijska liga šampionaMbaje Nijang

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara