Magazin Srbija

Spisak za porodilište: Ulošci, pelene, 500€ u trudnoći i još 150 na porođaju

Nezvanična doktorska tarifa podrazumeva da uz spavaćice i uloške u torbu za porodilište spakujete i 500€. Taj novac osigurava da će doktor imati vremena da vas pogleda i da ćete biti “nečiji”.

Priču o tome da u gotovo svakom porodilištu postoje lekari koji vole čašćavanje potvrdila je u svojoj ispovesti za Mondo Milena Mišković iz Šapca koja je na teži način shvatila zašto se na porođaj odlazi spreman.

Kako je u porodilištima u Srbiji postala praksa da se pojedinim lekarima daje novac kako bi porodili ženu i zašto se ovim ruši ugled ostalim lekarima, govori Milena Mišković (31) iz Šapca.

Novinarka Mina Smiljanić optužila je dr Tomislava Krajinovića za akušersko nasilje u GAK Narodni front, nakon čega je usledio niz novih objava žena koje tvrde da su imale sličnu situaciju.

Među njima je bila i Svetlana M. iz Obrenovca, koja je potvrdila da ju je isti lekar vređao i maltretirao, sve dok mu nije ponudila novac.

Nakon ovih slučajeva, pokrenula se priča koliko je u Srbiji često da se porođaj “doplaćuje”, kada je normalno da se lekar “časti”, zašto je sve češće da se trudnica najpre upućuje u privatnu ordinaciju, gde radi lekar koji će nakon toga izvršiti porođaj i kako se na ovaj način unižava ugled većine lekara koji zakonski obavljaju svoj posao.

Četiri godine nakon prvog porođaja, na koji je Šapčanka Milena otišla takođe “nespremna” i sa kog nosi divna iskustva, došlo je vreme za drugu bebu.

Kada se drugi put porađala u istoj bolnici, nije mogla da pretpostavi da će satima čekati u bolovima zato što “nema svog lekara”.

“Sestre u sali su me gledale kako se mučim satima, čekajući da neko dođe da me pregleda zato što ‘nisam ničija’, nisam išla privatno ni kod jednog lekara da bi me smatrao ‘svojim pacijentom’. Niko nije hteo da me pogleda, molila sam za epidural, dok me je doktor, koji je došao nakon pet sati, samo pogledao i rekao da ‘to nisu nikakvi bolovi’. Kada mi je porođaj krenuo doktor se šetao okolo, dok su me babice porađale. Na kraju sam zbog njegovog nemara tokom ušivanja dobila bolničku infekciju. I sve to kada nisam bila u stanju da reagujem, da se pobunim, da mislim na bilo šta, osim na dete koje treba da rodim”, kaže Milena za Mondo.

Kako kaže, na teži način je shvatila zašto je postao trend da žene privatno idu kod lekara kod kojeg žele da se porode ili da u krajnjem slučaju daju novac na samom porođaju, kako bi sve prošlo kako treba.

“Iskustvo žena u mojoj okolini je takvo da su morale da daju novac da bi bile sigurne da će doktor uopšte doći na porođaj, da bi ih neko pogledao kada porođaj krene, a ne kao što je bilo kod mene. Tarifu gotovo sve trudnice u našoj zemlji znaju, praćenje trudnoće košta 500 evra, a da se doktor pojavi to je još 150. Ima i onih koji daju 300 evra pre, a 300 posle porođaja. Smatrala sam da to nije potrebno i da se time samo vređa lekarska struka. Ipak, ne bih više da rizikujem da mi se ponovi loše iskustvo i agonija bolova i kada bih se ponovo porađala, sigurno bih ‘častila’ lekara”, kaže Milena.

Iako se o tome ne pričaju otvoreno ni lekari ni roditelji bebe, ova vrsta mita kao da se sve više podrazumeva i tome treba stati na put.

“Ima porodilja koje su prošle dobro bez dodatno plaćenog dinara, a ima i onih koje su svojevoljno častile lekara. Glavni problem je što ima previše onih koje znaju da moraju da plate da bi dobili epidural, da bi imali pažnju lekara ako nešto krene po zlu i da bi se taj lekar uopšte pojavio. Mnogima ‘čašćavanje’ lekara podrazumeva ‘da je to red’, ali i kako bi mogle da ih zovu u svako doba dana i noći. Zato smo mi pacijenti dobrim delom krivi za ovakvu situaciju”, kaže Milena Mišković.

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji ima ogroman broj lekara koji nikada nisu uzeli nikakav poklon, koji su odbili gotovo svaki vid zahvalnosti pacijenta i oni su pravi primer profesije.

“Problem je što su oni u senci nekih drugih lekara koji su navikli da ih čašćavaju, koji ne traže ali i ne odbijaju ‘znakove  zahvalnosti’, koji u suštini nisu časni. Ima raznih lekara, i svaki vid korupcije treba prijaviti. Znam da  žene često žele da zaborave sva neprijatna iskustva iz porodilišta i to je najčešći razlog zbog kojeg ne prijavljuju lekare za traženje mita, ali od toga se ne sme odustati”, kaže dr Nenad Lukić, ginekolog privatne ordinacije. Tekst u celini pročitajte na portalu Mondo.

Ponesi pare, ostalo manje više

Po svim mamećim internet zajednicama svakodnevno se sreće pitanje o tome šta je potrebno poneti u porodilište, a iz gotovo svakog saveta o broju spavaćica, pelena i mrežastih uložaka isijava i onaj “kad imaš koverat, ništa drugo nije važno”.

Drugi ključni savet je “ponesi samo dobar želudac” jer veliki broj porodilišta u Srbiji ne liči na mesta na kojima se rađa budućnosti već podseća samo na memljivu stvarnost.

Treći i emotivno najteži savet “ponesi živce jer velike su šanse da ćeš na svojoj koži osetiti nezadovoljstvo malog čoveka”.

Uhapšen anesteziolog

Novinarka Mina Smiljanić je podelivši svoje grozno iskustvo podstakla mnoge žene da progovre o traumama koje im je naneo anesteziolog “Narodnog fronta” dr Tomislav Krajinović. Kako je dr Krajinović već bio optuživan zbog obavljanja nelegalnog abortusa, nakon svih ispovesti traumatizovanih žena, zaista nam ostaje da se zapitamo kako je mogao neopaženo da se ovako ponaša na radnom mestu. Da li je moguće da su kolege i medicinske sestre znale za ovakvo bahato ponašanje i na to samo ćutale?

Vučiću, ovako se rađaju naša deca: “Krava se ugojila, ne može da gura”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Reklama

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

185 Shares
185 Shares
Share via
Copy link