Biznis
"VEĆ GRADIMO 4 AUTOPUTA, JAČAĆEMO I ZDRAVSTVO" Mali: U planu veoma agresivan rebalans budžeta

"VEĆ GRADIMO 4 AUTOPUTA, JAČAĆEMO I ZDRAVSTVO" Mali: U planu veoma agresivan rebalans budžeta

Ministar finansija Siniša Mali najavio je jutros, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da će država ići sa "jednim veoma agresivnim rebalansom budžeta okrenutim ka podizanju ekonomije i jačanju zdravstva".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Siniša Mali Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Siniša Mali

On je istakao da postoje dva glavna razloga zbog kojih se ide sa rebalansom budžeta – da bi se ublažile negativne posledice pandemije - tu je i treći paket mera, ali i da bi se nastavila ulaganja u kapitalne investicije i lekove.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

"Nama je treći paket pomoći vredan 257 milijardi dinara, prošle godine smo imali dva paketa, a ovaj treći je već krenuo - isplaćena je polovina minimalaca za milion i 120 hiljada zaposlenih", rekao je Mali.

Ministar finansija je podsetio da je cilj da ove godine rastemo 6 odsto i poručio da smo prošle godine imali najmanji pad privrede u Evropi.

"Izdvojićemo 88 milijardi dinara za nove investicije i nastavak kapitalnih projekata. Već gradimo četiri autoputa, imamo novac i za Niš-Pločnik-Merdare, i za Dunavsku magistralu, i za Surčin-Novi Beograd i Fruškogorski koridor. Tu je i početak izgradnje metroa u Beogradu", istakao je.

On je najavio da u narednih desetak dana kreće izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu, te podsetio da se radi i na fabrici vakcina, Kliničkom centru u Beogradu, Kliničkom centru u Novom Sadu...

Pročitajte još

"Duplirali smo budžet za ekologiju, radimo na izgradnji kanalizacione mreže, ali i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda", naglasio je ministar.

Ogroman novac daje se i za vakcine, ali zdravlje, tvrdi, nema cenu.

"Prioritet je da se izdvoji za medicinske radnike, infrastrukturu, vakcine... Plaćamo unapred, plaćamo sve na vreme", izjavio je Mali.