IZMIRENJE NA POMOLU? Bajden pozvao Putina na samit SAD-Rusija u neutralnoj zemlji
Foto: Profimedia/Alexsey Druginyn/Sputnik

NEoČEKIVAN POTEZ

IZMIRENJE NA POMOLU? Bajden pozvao Putina na samit SAD-Rusija u neutralnoj zemlji

Planeta -

Predsednik SAD poručio da želi stabilan i predvidiv odnos s Rusijom, dok iz Kremlja navode da će proučiti poziv na sastanak

Pogledi čvrsti... Detalj sa jednog od poslednjih susreta lidera SAD i Rusije
Pogledi čvrsti... Detalj sa jednog od poslednjih susreta lidera SAD i Rusijefoto: Asošijejted Pres

U jeku napetosti zbog tenzija u Ukrajini, lideri Amerike i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovarali su telefonom, drugi put od kada je Bajden 20. januara položio zakletvu i postao 46. predsednik SAD! Bela kuća je potvrdila da je Bajden pozvao Putina da u bliskoj budućnosti održe samit u neutralnoj zemlji, dok je Kremlj saopštio da su lideri dve supersile izrazili spremnost da nastave dijalog kako bi osigurali globalnu bezbednost.

Ozbiljna pitanja

Glavna tema razgovora Bajdena i Putina bila je situacija u Ukrajini, tj. porast tenzija pošto Kijev i zapadne zemlje optužuju zvaničnu Moskvu za gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom, koja želi da se učlani u NATO.

Čeka se potvrda susreta - Helsinki ili Beč?

Iako posle telefonskog razgovora iz Kremlja nije stigla potvrda susreta Bajdena i Putina, spekuliše se da bi samit mogao da se održi u Finskoj ili Austriji. Naime, Dejli mejl je preneo da je Putin je posle razgovora s Bajdenom telefonirao vlastima u Helsinkiju. Finska je ranije u nekoliko navrata bila mesto susreta lidera SAD i Rusije. Poslednji put to je bilo 2018, kad su se u Helsinkiju sastali Donald Tramp i Vladimir Putin. Ruski mediji tvrde da je u opciji i Beč, koji se ponudio da bude domaćin samita.

Bajden je Putinu ponovio da je Amerika nepokolebljivo posvećena suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. On je poručio da SAD žele stabilan i predvidiv odnos s Rusijom. Bela kuća je istakla da je Bajden izrazio interesovanje "za normalizaciju situacije" s Moskvom i "uspostavljanje stabilne i predvidljive interakcije povodom ozbiljnih pitanja kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja, iranski nuklearni program, situacija u Avganistanu i globalne klimatske promene". Na drugoj strani, ruski predsednik je naglasio potrebu primene mirovnog sporazuma o Ukrajini postignutog 2015. u Minsku.

Amerika VS Rusija - Sporne tačke odnosa

- Građanski rat u Siriji

- Situacija u Ukrajini i pripajanje Krima

- Mešanje Rusije u američke izbore 2016. i 2020.

- Napadi ruskih hakera na vladine agencije u SAD

- Izgradnja Severnog toka 2

- Jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM

- Iranski nuklearni program

- Situacija u Avganistanu

- Kontrola strateškog naoružanja

- Hapšenje Alekseja Navaljnog

- Klimatske promene

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, poručio je da će poziv na samit biti proučen i da je još rano govoriti o eventualnom susretu Putin-Bajden: - Prerano je još govoriti o bilo kakvim detaljima ovog sastanka. Ovo je nov predlog i on će biti proučen i analiziran - rekao je Peskov.

Loši odnosi

Odnosi Moskve i Vašingtona su na najnižem nivou još od završetka Hladnog rata. Bivša administracija Donalda Trampa bila je na dobrom putu da se odnosi poprave, ali u tome nije uspela. Dolazak Bajdena je pogoršao situaciju, kao i njegov potvrdan odgovor na pitanje da li Putina smatra ubicom, što je u Kremlju dočekano salvom osuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track