BiH

Oglasila se DKPT o odlasku Turkovićeve u kupovinu uz pratnju

Oglasila se DKPT o odlasku Turkovićeve u kupovinu uz pratnju
Foto: Facebook | Oglasila se DKPT o odlasku Turkovićeve u kupovinu uz pratnju

SARAJEVO - U utorak su se na društvenim mrežama mogli pročitati brojni komentari nakon što su mediji objavili fotografije ministarke Bisere Turković kako obavlja kupovinu u jednom dijelu Sarajeva u pratnji tjelohranitelja, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) pojašnjeno je "da se štićene osobe ne mogu odreći zaštite".

"Navedene štićene osobe imaju 24-satnu zaštitu, bez obzira gdje se one nalaze", saopšteno je iz DKPT-a.

Podsjećaju da su, i to na osnovu odluke Savjeta ministara BiH, štićene osobe predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, predsjedavajući i zamjenici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministri u Savjetu ministara, predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH.

Među njima je i Turkovićeva koja je ministar, ali i zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Iz DKPT su naveli da je u proceduri novi prijedlog Odluke na osnovu koje će se štićena osoba moći odreći zaštite, pa će valjda biti moguće da se zvačnici šetaju i kupuju samostalno, kao što je moguće vidjeti njemačku kancelarku Angelu Merekel da to radi.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je sačinila novi prijedlog Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite i Uputstva, te iste uputila u daljnju proceduru nadležnim tijelima. U navedenom prijedlogu ostavljena je mogućnost da se štićena osoba izjasni o eventualnom odricanju zaštite", pojasnili su iz DKPT u odgovoru koji je dostavljen portalu "Radiosarajevo.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije