Svet

0

Bajden: Vašington je ispunio cilj da Avganistan više ne služi za napad na Ameriku

Autor: IG

Izvor: Beta

Bajden: Vašington je ispunio cilj da Avganistan više ne služi za napad na Ameriku

Izvor: Patrick Semansky

SAD su "ispunile cilj" da Avganistan više ne služi za napad na Ameriku, rekao je danas predsednik Džozef Bajden najavljujući povlačenje američkih vojnika iz Avganistana do 11. septembra.

"Mislim da naše prisustvo u Avganistanu treba da bude koncentrisano na razlog zašto smo tamo otišli na prvom mestu... a to je da osiguramo da Avganistan više ne služi kao baza za novi napad na našu zemlju. To smo uradili. Ispunili smo taj cilj", rekao je Bajden, prenosi agencija Frans pres.

Bela kuća je ranije objavila odlomke njegovog govora u kome on navodi odluku o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana, kojih sada tamo ima 2.500.

Bajden je danas rekao da napadi 11. septembra 2001. godine "ne mogu da objasne" zašto bi američka vojska i dalje, 20 godina nakon toga, bila prisutna u Avganistanu.

Bajden je pozvao talibane da se drže svojih preuzetih obaveza o antiterorizmu.

"Držaćemo talibane odgovornim za njihovu preuzetu obavezu da neće dozvoliti ni jednom teroristi da preti SAD ili njihovim saveznicima sa avganistanskog tla", rekao je američki predsednik i pozvao Pakistan da učini više da pomogne Avganistanu.  

On je rekao da je vreme da se završi "najduži američki rat", ali dodao da neće biti užurbanog izlaska.

Povlačenje trupa će početi 1. maja, neće se završiti tog datuma kako je bio rok za puno povlačenje američkih vojnika prema mirovnom sporazumu koji je postigla administracija prethodnog predsednika Donalda Trampa sa talibanima prošle godine, prenosi AP.

"Ne možemo nastaviti ova cilklus produžetka ili produženja  našeg vojnog prisustva u Avganistanu nadajući se da ćemo stvoriti idealne uslove za povlačenje, očekujući drugačiji rezultat", rekao je Bajden.

On je istakao da je on četvrti američki predsednik za vreme čijeg mandata je američka vojska još uvek u Avganistanu, dvojica  republikanca i dvojica demokrata, i da neće "prebaciti tu odgovornost i na petog" predsednika.

Agencija AP navodi da je ova odluka moguće njegova najznačajnija spoljnopolitička odluka na početku njegovog predsedništva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR