Читај ми!

Ko, kome i na koji način predlaže promene granica na Zapadnom Balkanu - postoji li "non pejper"

Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, ali i čitav region poslednjih dana potresa navodni neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše. Prema pisanju medija, u njemu predlaže novo prekrajanje granica na Balkanu i, između ostalog, raspad Bosne i Hercegovine. Janša to demantuje, iz Sarajeva oštro reaguju. Oglasio se i Brisel. Kažu - dokument nije stigao.

Da li je neslužbeni dokument tzv "non pejper" prešao put od Ljubljane do Brisela? Navodno ga je predao premijer Janez Janša predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kome navodi da će među prioritetima slovenačkog predsedavanja Uniji biti promena granica na Zapadnom Balkanu. Od prvog čoveka Vlade Slovenije stigli su demanti. Sada i od slovenačkog šefa diplomatije. Na sednici odbora za spoljna pitanja, koja je sazvana po hitnom postupuku.

"Te špekulacije mogle su se odnositi na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH. O tom dokumentu, kao nezvaničnom, raspravljano je u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka. Navedene države zauzele su stav da BiH dobije status kandidata za članstvo čim za to ispuni sve uslove. Ne vidim šta tu nije u redu. Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i 'pucati' širom naokolo kako bi neko ipak ''pao''?", upitao je Anže Logar, ministar spoljnih poslova Slovenije.

Izveštač RTS-a iz Brisela, Dušan Gajić, kaže da nezvanično takvo pismo postoji i stiče se utisak da u Briselu na neki način pokušavaju da kupe vreme i odlože razgovor o toj temi za koju se procenjuje da može biti kontroverzna i toksična u ovom trenutku.

Osim što se to pitanje navodno pokrenulo u premijerskom kabinetu, prema rečima hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, i predsednik Slovenije, se prilikom posete Sarajevu 5. marta, pitao - da li je moguć miran razlaz u BiH?

Slovenija na čelu Saveta EU od 1. jula

Sa potezima Janše, Pahor nije upoznat, ali potvrđuje da se u martu razgovaralo o toj temi.

"Na što smo član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja jasno kazali da oni koji zagovaraju takve ideje vode ovu državu i cijeli region u novi rat", ističe Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH.

Ne misli tako srpski član predsedništva, veruje da je mirno razdruživanje moguće unutar BiH. Između ostalog, ne razgovara se o toj temi, kaže Milorad Dodik prvi put.

"Republika Srpska ne razmišlja o pribavljanju svoje samostalnosti na način da to bude ratni sukob i zato smo uporni u iščekivanju mirovnog trenutka, trenutka u kome ćemo mirno taj razlaz učiniti realnim", napominje Dodik.

Na temu kojom se bave slovenački i bosanski mediji, osvrće se i bivši diplomata Zoran Milivojević. Uz ogradu, kaže, da bi u najmanju ruku bilo neobično da slovenački premijer izađe sa tom idejom koja se ne podudara sa transatlatlantskim interesima.

"Njihov koncept je da se uspostavi, odnosno da se verifikuju nove granice na Balkanu koje podrazumevaju Srbiju bez Kosova i Metohije. Dakle, ja bih rekao sedam ostataka bivše Jugoslavije i to je koncept od kojih oni ne odustaju i koji podrazumeva apsolutnu zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", smatra Milivojević.

Palicu na čelu saveta Evropske unije Slovenija će preuzeti 1. jula. Do kraja godine biće i poznato da li i kako tretiraju pitanje Zapadnog Balkana.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво