');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

SADA I ZVANIČNO Bajden prekida najduži američki rat: "Ispratili smo bin Ladena do vrata pakla, vreme je da se naše trupe vrate kući" (VIDEO)

Predsednik SAD Džo Bajden danas je zvanično saopštio odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. septembra, kada će biti obeleženo 20 godina od terorističkog napada na Njujork.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džo Bajden Foto: ANDREW HARNIK / POOL / Tanjug/AP
Džo Bajden

Prema njegovim rečima, ovim će biti okončan "najduži američki rat", a od 1. maja počeće poslednje povlačenje.

- Sjedinjene Države započinju svoje konačno povlačenje 1. maja ove godine. Nećemo žuriti. Učinićemo to odgovorno, s namerom i bezbedno i u punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima, koji sada imaju više snaga u Avganistanu od nas - rekao je Bajden.

Kako je rekao tokom govora, posle napada na Njujork 2001. godine, "američke snage su otišle u Avganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom", javlja CNN.

Pročitajte još

- Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla i to smo učinili. Vreme je da se američke trupe vrate kući - kazao je on tokom obraćanja naciji iz Ruzveltove sobe u Beloj kući.

Bajden je dodao da je o svojoj odluci razgovarao sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom.

Američki predsednik upozorio je da, ukoliko neko napadne američke snage tokom povlačenje, da će ta vojska odgovoriti.

"Avganistan sada mora da osigura mir"

Avganistan sam mora da izgradi bezbednu zemlju za svoje građane kada NATO povuče svoje vojne snage posle 20 godina, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, nakon odluke o povlačenju koje počinje 1. maja.

- To nije laka odluka i povlači za sobom rizike - dodao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Foto: agencije/EPA / RAS Srbija
Jens Stoltenberg

Stoltenberg je rekao da se Alijansa suočava sa dilemom jer alternativa napuštanju Avganistana jeste biti spreman na dugoročno vojno angažovanje.

- Sada je na narodu Avganistana da izgradi održiv mir - izjavio je on na konferenciji za novinare zajedno sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u sjedištu NATO-a.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je danas da će SAD nastaviti da finansiraju ključne avganistanske bezbednosne kapacitete, čak i kada Vašington povuče snage iz te zemlje, prenosi Srna.

Govoreći u Briselu, Ostin je naveo da će ti kapaciteti uključivati avganistanske vazdušne snage i isplatu plata avganistanskim snagama bezbednosti.

Merkelova i Bajden o prisustvu NATO trupa

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Džo Bajden razgovarali su telefonom o prisustvu NATO vojnika u Avganistanu i saglasili se da blisko koordinišu naredne korake, rekao je portparol nemačke Vlade Stefan Zajbert.

- Kancelar i predsednik razmenili su mišljenja o situaciji u Avganistanu i o narednim koracima u vezi sa prisustvom NATO vojnika - rekao je Zajbert.

Oba lidera, dodao je, naglasila su značaj bliske koordinacija i saradnje, kao i kontinuirane političke posvećenosti Avganistanu.