Sledeći su Evans i Fonjini 1Foto: EPA-EFE/ DEAN LEWINS

Možda će Janik Siner zaista jednog dana gomilati grend slemove poput Rodžera Federera (20), Rafaela Nadala (20) i Novaka Đokovića (18), kako mu predviđaju brojni teniski eksperti, ali dok 19-godišnji supertalentovani Italijan ne odraste i, možda, ne dostigne visine velike teniske šampionske trojke mora još dosta lekcija da savlada.

Od Đokovića, na primer, jer mu je jedan od njegovih idola iz detinjstva pobedom u dva seta meča drugog kola Mastersa u Monte Karlu pokazao u kom pravcu bi trebalo dalje da razvija svoj nesporni dar (6:4, 6:2). S tim što ne bi bilo pošteno zanemariti snažan otpor i ogroman trud višestrukog skijaškog prvaka Italije u mlađim kategorijama.

Posebno ih je bilo zanimljivo gledati u prvom setu, kada je apsolutnom favoritu iz Srbije trebalo vremena da uđe u „štos“ posle skoro dvomesečne takmičarske pauze od osvajanja Australijen opena i adaptira se na prohladno vreme u mondenskom mestu, a 22. singl igrač na svetu to koristio, terajući lidera ATP liste da trči i udara lopticu kao da preko puta mreže ima nekog iskusnog i trofejnog izazivača.

Vlasnik dve seniorske titule i debitanstki finalista nedavnog turnira iz kategorije 1.000 u Majamiju, dao je brejkom u trećem gemu „for“ sopstvenoj tinejdžerskoj energiji i ambiciji, ali nada u čudo nestala je kao pahuljica odmah pošto se on prihvatio serviranja.

Đoković mu je uzvratio istom merom, pa lako došao do 5:2, kada je opet upao u problem, pošto ga je Siner ponovo uhvatio u raskoraku i stigao do 5:4. Međutim, još jednom su prevagnuli vrhunsko znanje i duga kilometraža osvajača dva pobednička trofeja na šljaci Monte Karla.

U drugom setu, takođe.

Naš as je relativno lako stigao do vođstva 4:1, pa nešto lošiji prvi servis platio smenjenjem zalihe (4:2), onda se odbranio od rivalove brejk lopte pre 5:2, da bi očekivanu „egzekuciju“ zaokružio trećom mečom loptom.

Za očekivan povratnički start u ATP turu i uspelu pokaznu vežbu mladom prijatelju iz Monte Karla, u čiji se potencijal uverio još na zajedničkim treninzima sa početka Janikove karijere.

– U tom periodu, te dve ili tri godine kada je bio nadolazeći junior, dosta smo trenirali u akademiji Rikarda Pjatija, na tvrdim podlogama, na šljaci… Lično sam svedočio njegovom razvoju, putanji… Zaista impresivno – pohvalio je još jednog potencijalnog naslednika Đoković, čija se sledeća prepreka zove Danijel Evans, nalazi se na 33. poziciji ATP liste, dolazi iz Velike Britanije i nikada nije imao posla sa mnogostrukim teniskim rekorderom.

Filip Krajinović ni kao mlađi nije imao takav oreol niti je sada u prilici da napada plasman u Top 20 i više, ali zato ima čemu da se nada na tekućem Mastersu.

Ne samo što se pridružio zemljaku Đokoviću u trećem krugu, nego mu je za ostanak na turniru bilo dovoljno tek 55 minuta i laganih 6:0, 6:3 protiv Argentinca Huana Ignasija Londera.

Da drugi reket sveta Danil Medvedev nije zbog korona virusa oteran iz Monte Karla teško da bismo Somborca i dalje gledali, ovako je bio na visini zadatka protiv „lakog luzera“, ubačenog na mesto maleroznog Rusa.

I može da se spremi za sudar sa braniocem titule Fabiom Fonjinijem (Italija), kog je dobio u oba prethodna sučeljavanja. Ako ne bude kiše i pomeranja temina oba srpska tenisera će danas natrag na teren.

Rafael Nadal je u drugom kolu u Monte Karlu lako izašao na kraj sa Federikom Delbonisom- 2:0 (6:1, 6:2), za sat i 22 minuta igre. U narednom kolu će igrati protiv 14. nosioca Grigora Dimitrova.

Đoković: Brzo sam ušao u ritam

– Ovo je odlična pobeda posle skoro nekoliko meseci bez zvaničnog meča. Lepo je vratiti se takmičarskom tenisu… Početkom meča, dok su se stvari malo sklopile i smirile, bilo je potrebno neko vreme da uđem u ritam i nađem pravi tempo igre… Znao sam da će biti veliki izazov, ali uspeo sam da odigram pravi tenis u pravo vreme i da prebrodim prvu prepreku… Koristim ovaj klub kao bazu za treninge skoro 15 godina, osećam se kao da igram kao kod kuće… – prokomentarisao je Đoković svoj prvi nastup u „dvorištu“ njegove druge kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari