Svet

0

Holandija odlaže upotrebu Jansen vakcine kompanije Džonson i Džonson

Autor: IG

Izvor: Beta

Holandija odlaže upotrebu Jansen vakcine kompanije Džonson i Džonson

Izvor: Beta/AP/Jessica Hill

Holandija je privremeno odložila, za danas planiran početak vakcinacije Jansen (Janssen) vakcinom američke farmaceutske kompanije "Džonson i Džonson" (Johnson & Johnson), izjavio je holandski ministar zdravlja Hugo de Junge.

Odluka je doneta na osnovu preporuke samog proizvodjača, nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama, na 11,17 miliona datih vakcina, zabeleženo šest teških slučajeva tromboze kod žena izmedju 18 i 48 godina starosti.

Do sada isporučenih 80.000 doza, planiranih za vakcinaciju holandskih zdravstvenih radnika, neče biti upotrebljeno dok Evropska agencija za lekove (EMA) ne završi novo istraživanje o bezbednosti ove vakcine.

Izveštaj Evropske agencije za lekove se očekuje tokom sledeće nedelje.

Holandsko ministarstvo zdravlja je odluku o odlaganju početka vakcinacije Jansen vakcinom donelo suprotno preporuci EMA, koja navodi da prednosti vakcinacije prevazilaze eventualne rizike.

Američki proizvodjač "Džonson i Džonson", sa druge strane, uputio je poziv zemljama Evropske unije da iz predostrožnosti privremeno prestanu sa vakcinacijom.

U skladu sa tom preporukom, dok traju dalja istraživanja, američka farmaceutska kompanija od juče je privremeno obustavila isporuku vakcina zamljama EU.

Osim Holandije, i Švedska i Danska su donele odluku da za sada ne koriste Jansen vakcinu, dok će Francuska nastaviti vakcinaciju gradjana starijih od 55 godina.

Holandija je poručila ukupno 11,3 miliona doza Jansen vakcina.

Ranije je, takodje nakon kratke pauze, U Holandiji doneta odluka da se vakcinom Astrazeneka, zbog rizika od tromboze, vakcinišu samo gradjani stariji od 60 godina.

Iako je vakcinacija za starije od 60 godina nastavljena, u praksi tek nešto više od polovine gradjana te starosne dobi želi da primi ovu vakcinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR