Uprava za zaštitu bilja i SPOS: Sprečimo trovanje pčela

Uprava za zaštitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) upozorili su danas poljoprivrednike, korisnike sredstava za zaštitu bilja i pčelare da je zbog perioda cvetanja voća povećan rizik da dođe do trovanja pčela.
Uprava za zaštitu bilja i SPOS: Sprečimo trovanje pčela
Foto: Pixabay
Ukazuju da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.
 
Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru, navedeno je u zajedničkom saopštenju Uprave za zaštitu bilja i SPOS-a.
 
Sredstva za zaštitu bilja se primenjuju u skladu sa registracijom - deklaracijom i uputstvom, a takođe je važno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.
 
Uprava za zaštitu bilja apeluje na poljoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke koje su u cvetu.
 
Takođe, potrebno je skrenuti posebno pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja. Uprava apeluje da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.
 
"Zahvaljujući odličnoj saradnji SPOS - a sa Upravom za zaštitu bilja, koja je iz godine u godinu sve bolja i prošle sezone su uspeli preventivno da zaustave par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu i SPOS im zahvaljuje na tome", navodi se u saopštenju.
 
Tretiranje komaraca iz vazduha, takođe, predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju.
 
"Apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela", dodaje se.
 
U okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi sa problemom trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, koja ga sprovodi u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana je deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština.
 
Glavna aktivnost koju očekuju od potpisivanja deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Pozivaju predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali deklaraciju da to učine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.