Hrvatski ministar: Nije uočen nijedan slučaj zgrušavanja krvi povezan s Astrazenekom 1Foto: EPA-EFE/JUNG YEON-JE

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da dosad nije zabeležen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom usled korišćenja vakcine Astrazeneka.

„Aplicirano je više od 190.000 doza Astrazeneke i među njima nije uočen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom“, rekao je Beroš na sednici Vlade.

Prema dostupnim podacima, deo građana odustaje od vakcinisanja Astrazenekom zbog straha da ta vakcina nije dovoljno sigurna.

Za razliku od dela članica EU, Hrvatska dosad nije prekidala niti ograničavala vakcinisanje Astrazenekom, ističići da je stav Evropske agencije za lekove da je to bezbedna i efikasna vakcina.

Hrvatska je preko EU naručila najviše vakcina upravo Astrazeneke i to 2, 7 miliona doza. Uz nju, u Hrvatskoj se koriste još i vakcine proizvođača Fajzer i Moderna.

Prema poslednjim podacima, zaključno sa utorkom vakcinisano je 491.601 osoba, a obe doze primilo je svega 113.822.

Vlada Hrvatske očekuje da bi do leta moglo da bude vakcinisano oko 50 odsto punoletnih građana, kojih je u Hrvatskoj oko 3,2 miliona, iako i dalje postoje problemi sa isporukom naručenih vakcina proizvođača Fajzer, Moderna i Astrazeneka.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da Evropska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju isporuka vakcina Fajzer za drugo tromesečje i izrazio uverenje da će se u idućim danima obezbediti dodatne doze te vakcine.

Hrvatska već sedmicama beleži povećanje broja novozaraženih kojih je u poslednja 24 časa 3.099, a umrla je 41 osoba.

Aktivnih slučajeva zaraze je 13.880, među njima je 1.955 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 185. U protekla 24 sata oporavile su se 1.274 osobe, a testirano je njih 11.017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari