BIRN o slučaju Savamala: Legalizacija zgrade policajca kao nagrada za ćutanje

Već više od dve godine nadležni odbijaju da BIRN-u dostave rešenje o ozakonjenju poslovno-stambenog objekta u vlasništvu Gorana Stamenkovića, koji je jedini krivično odgovarao zbog rušenja u Savamali.
Legalizacija je, navodno, usledila kao protivusluga za Stamenkovićevo preuzimanje krivice na sebe, piše BIRN.
 
Kada se iz ulice Matice srpske na Mirijevu skrene u Samjuela Beketa, ubrzo se ulazi u ulicu Gvozdenog puka, gde se smestila sveže završena četvorospratna zgrada. Objekat ima fasadu, radovi su uglavnom okončani, ali se čini da zgrada još uvek nije useljena. Vlasnik objekta je Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije u noći između 24. i 25. aprila 2016. kada su, za sada neidentifikovane osobe, demolirale objekte u Savamali. On je jedini do danas krivično odgovarao za tu nezakonitu rušilačku akciju, piše ovaj istraživački portal.
 
U proleće 2019. godine BIRN je iz policijskih izvora dobio informaciju da se Stamenković nagodio sa najvišim državnim zvaničnicima da će mu se u zamenu za preuzimanje krivice na sudu za događaje u Savamali, omogućiti legalizacija objekta, koji je već bio počeo da gradi nezakonito, bez neophodne dokumentacije i dozvola.
 
Prema informacijama do kojih je BIRN tada došao, objekat u Mirijevu je u tom trenutku već bio ozakonjen, a u katastar je upisan kao poslovno-stambeni objekat. Upisano je i da je korisna površina objekta 1.220 kvadrata i da se nalazi u vlasništvu Gorana Stamenkovića.
 
BIRN se zbog provere informacija o datumu legalizacije objekta po osnovu Zakona o ozakonjenju, odmah obratio nadležnim institucijama. Dve godine kasnije, uprkos upornim pokušajima, Gradska uprava grada Beograda, kako pišu, još uvek nije dostavila traženu dokumentaciju, iako joj je to naloženo rešenjem kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja još u septembru 2019. godine. Dokumentaciju nije dostavio ni Katastar.
 
Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, rekla je gostujući u Utisku nedelje da je ona nedavno dobila informaciju da je Nikola Selaković, tadašnji ministar pravde, a sada ministar spoljnih poslova, vršio pritisak na Stamenkovića. Tepić je rekla da je, prema njenim saznanjima, Stamenković ucenjivan tako što mu je rečeno da će moći da legalizuje svoju nelegalno sazidanu kuću, ako na sebe preuzme krivicu za Savamalu. Rekla je da, navodno, o tome postoje i iskazi u tužilaštvu, ali da tamo ne znaju šta sa njima da rade.
 
BIRN je Selakoviću poslao pitanja u vezi sa ovim navodima, ali odgovor nisu dobili. Mediji su, međutim, pre dva dana preneli njegovu izjavu kojom je negirao Tepićkine navode, rekao da to nije napad na njega već na predsednika Aleksandra Vučića i pozvao je na da se sastanu na poligrafu.
 
Portal navodi da već dve godine bezuspešno pokušavaju da dođu do dokumentacije, koja bi, kako kažu, zvanično potvrdila glasine kojih je sve više. BIRN je odlučio da objavi saznanja do kojih je do danas došao. To je, navode, priča o tome kako su se institucije, kao i u brojnim drugim slučajevima, stavile iznad zakona, kršeći u konkretnom slučaju odredbe najmanje dva zakonska akta.
 
Legalizacija kao nagrada za ćutanje
 
Nakon više od dve godine istražnih radnji i prebacivanja predmeta između Višeg i Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, policija je u aprilu 2018. godine podnela krivičnu prijavu protiv Gorana Stamenkovića, šefa smene Komandno-operativnog centra beogradske policije.
 
Kako je ranije pisao KRIK, prijava je podneta zbog nesavesnog rada u službi u noći rušenja u Savamali između 24. i 25. aprila 2016, a bila je upućena Posebnom odeljenju Višeg tužilaštva za suzbijanje korupcije.
 
Petnaestak dana kasnije, 8. maja 2018. godine, Stamenković je sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet meseci sa rokom provere na dve godine za krivično delo "nesavestan rad u službi".
 
On je sporazumom na sebe preuzeo krivicu zato što pored velikog broja prijava građana u noći rušenja u Savamali, nije poslao policijsku ekipu na teren, već su građani upućivani na komunalnu policiju. Policijska patrola nije poslata ni uprkos činjenici da je veći broj građana prijavio nezakonito lišavanje slobode, kao i da su ih maltretirale maskirane osobe, koje su nezakonito rušile objekte u toj četvrti.
 
Kako je pisao Insajder, koji je imao uvid u sporazum o priznanju krivice, Stamenković je naredio podređenima da se ne odazovu na pozive građana. Tako je Stamenkovićevim preuzimanjem odgovornosti za odluku da se na mesto događaja ne pošalje patrola, na ceo slučaj stavljena tačka.
 
Međutim, kontrola koju je još 2016. obavio tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković utvrdila je na osnovu audio zapisa telefonskih razgovora da je naređenje da se ne postupa po prijavama građana policiji stiglo "s vrha".
 
I sam Aleksandar Vučić je u junu 2016. kao mandatar za sastav nove Vlade Srbije, rekao da je nalog stigao iz vrha vlasti, ali je za krivca označio gradsku vlast. "Nesumnjivo je da iza onoga što se dogodilo u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu", rekao je tada Vučić i najavio da će odgovorni krivično odgovarati.
 
Prema navodima izvora BIRN-a, Stamenkoviću je, između ostalog, obećano da će ukoliko ne otkrije od koga je dobio naređenje, dobiti minimalnu uslovnu kaznu, koja će mu omogućiti da ostane u policiji. Prema Zakonu o policiji, bez posla, po sili zakona, ostaje policajac osuđen na najmanje šest meseci zatvorske kazne. Kako je Stamenković dobio kaznu od pet meseci, on je ispunjavao uslove da ostane u radnom odnosu, piše BIRN.
 
Deo nagodbe šefa smene beogradske policije sa pojedincima iz vrha vlasti odnosio se, navodno, i na legalizaciju zgrade u beogradskom naselju Mirijevo, koju je Stamenković već bio započeo da gradi bez potrebne dokumentacije. Početkom 2019. godine, novinari BIRN-a su nakon dobijanja ove nezvanične informacije prvi put obišli objekat. Na zgradi su bili završeni grubi radovi i objekat je bio stavljen pod krov.
 
Početkom ove godine novinari BIRN-a su ponovo obišli zgradu u ulici Gvozdenog puka u Mirijevu. Zgrada je bila uglavnom završena ali, čini se, ne i useljena. Većina od 11 stanova, koliko ih je upisano u katastru i dalje se vodi na Gorana Stamenkovića, dok su četiri stana upisana na druge vlasnike. Stamenković i njegova supruga upisani su kao imaoci prava na parceli na kojoj se zgrada nalazi.
 
U zgradi se, prema podacima katastra, nalaze i dva poslovna prostora, jedan od 156 i drugi od 197 kvadrata. Građevinska površina objekta je 1.488 kvadrata, a korisna površina je 1.220 kvadrata. Kada je početkom 2019. godine do BIRN-a stigla prva informacija o objektu, u katastru je bilo upisano da je zgrada legalizovana na osnovu Zakona o ozakonjenju.
 
Opirnije ovu priču čitajte na sajtu BIRN-a OVDE.
  • ringišpil apsurda

    15.04.2021 09:30
    @Musaši
    Ma kakvi zatvori treba izgraditi zemlju! Društveno korostan rad, sve “to hoće leba bez motike”, ugled bez stručnosti. Pogrešni ljudi- partijaši bez struke mnogooo koštaju zvaku zajednicu. Društveno koristan rad je višestruko koristan. Da sutra svi imaju na umu da je državna administracija i javna preduzeća u svim sektorima u služba svih nas, da oni nisu ni vladari ni čelnici, nego naši uposlenici.
    Naravno, stručnost i opet stručnost za sve sektore samo to nas može izvući!
  • ringišpil apsurda

    15.04.2021 07:30
    preispitivanje svega
    I svakoga u poslednjih 30 godina. Prvo krenuti od partijaša od lokala do vrha, od portira do rukovodilaca. Lokalne uprave su leglo uhleba, samo manje vidljivi, pa do vrha.
    Zabrana zapšljavanja doživotna u bilo kojoj instituciji koja se finansira iz budžeta od lokala do ministrastva, od vrtića do univerziteta. Pa neka onda u svojim privatnim preduzećima zaposljavaju rodbinu, kumove i prijatelje.
    Bez promene sistema i onemogućavanja UDBE da rovari nema napretka. I da moguće je, Češka je to uradila pretresla sve indtitucije, policiju, vojsku. Jedno pa jedno. Ko želi da bude drug/ drugarica član i samopromoviše se, može ali za svoje pare ili ako mu/njoj neko da dobrovoljne priloge a ne od naših para.
  • Dr patak

    15.04.2021 06:19
    @stanoje
    @komsa
    Sta reci iz prilozenog se vidi...pljehete bez razloga jer ste dio zute smradije...nista...vezati obojicu i u Kovin...u samicu...nesretnici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija