Magazin Srbija

Kineski Ziđin bez dozvole radi i noću i danju, SNS pritišće aktiviste da ćute

bor
Foto: Bor030.net/ Bor

Rudnik “Jama” u vlasništvu kineske kompanije Ziđin nije zatvoren, kako je to juče rekla ministarka Mihajlović. Navodno, zaustavljena je gradnja na tri ventilaciona okna, prema izjavi pomoćnika ministra za rudarstvo i energetiku ali građani Bora tvrde da ni to nije istina, da prekida u radu nema.

Četiri ventilaciona okna koja služe da smanje koncetraciju štetnih gasova u rudniku, planirano je da niknu u samom gradu, čemu svedoči i problem u Homoljskoj ulici u Boru. Na samo 50 metara od kuća, Ziđin radi i noću i danju, stvarajući pri tome nesnosnu buku.

Građani čak nisu obavešteni šta im tačno ova kineska kompanija buši u dvorištu ni kakav to uticaj ima na njihovo zdravlje kada znamo istoriju ponašanja Ziđina u Srbiji.

Homoljska ulica

Stanovnike Bora koji žive iznad gradske bolnice u Homoljskoj ulici, u naselju „Sever“, u Boru je 11. februara u sred bela dana  iznenadio kineski vatromet. Ziđin je slavio podizanje tornja, na navodno njihovoj zemlji, gde je planirana izgradnja ventilacionog okna za potrebe rudnika bakra „Jama“ .

ziđin, bor
Foto: Istmedia.rs/ Bor

Na tornju su istaknute četiri crvene zastave a građani su tada ostali bez objašnjenja ćemu toranj služi.

Juče su predstavnici Ziđina posetili stanovnike Homoljske ulice, najavivši se samo sat vremena pre dolaska, kako bi održali sastanak sa meštanima. Bez ikakvog zvaničnog poziva, ovakvo ponašanje prema stanovnicima Bora ne priliči ovoj kompaniji koja važi za giganta.

Od predstavnika kompanije su tom prilikom dobili usmeno izvinjenje za dotadašnje aktivnosti u neposrednoj blizini njihovih domova ali ne i odgovore na konkretna pitanja koja postavljaju već mesecima.

„Odgovor na prvo postavljeno pitanje da li je pre početka samih radova izvršena Studija uticaja na životnu sredinu, koja se pre početka ikakvih radova po zakonu RS URADITI MORA, odgovoreno nam je da je sama studija upravo započeta! Kakakv APSURD i nepoštovanje ni Ustava RS a ni niza drugih Zakona i podzakonskih akata!“, napisala je na svom Faceboook nalogu, Tamara Novaković.

Građani su 5. aprila pokušali da u prostorijama MZ „Sever“ uruče zahtev za hitni sastanak zbog spornih aktivnosti Ziđina, sa potpisima zabrinutih građana. Zgrada MZ „Sever“ je ustupljena kineskoj kompaniji, te su zahtev morali da predaju lično predsedniku MZ Momčilu Konstatinoviću jer iz Opštinske uprave Bora nisu znali da im kažu gde su nove prostorije ove mesne zajednice.

zahtevi građana bor
Foto: Facebook/ Zahtevi stanovnila Homljske ulice u Boru

Gradonačelnik je reagovao i primio zabrinute građane a nakon toga za TV Bor rekao da će se obratiti nadležnim Ministarstvima za pomoć kako bi rešili brojne probleme stanovnika ove ulice.

Pritisak SNS

Aktivisti udruženja „Borani se pitaju“ su prošle nedelje snimili i objavili posetu jednoj od lokacija na kojoj se grade ventilaciona okna.

Nakon ovoga dobili su pretnje porukama uz tvrdnje da mrze Aleksandra Vučića.

“Ne radi se na ventilacionim oknima i ne laži ljude. Ja radim na okno 2 iznad bolnice, već 4 dana se ne radi u oknu, jedino površinski poslovi građevinski…i ste bre zaraženi virusom…patološka mržnja prema Vučiču. Za taj virus ne postoji vakcina. Gotovi ste”.

pretnje bor
Foto: Facebook/ pretnje aktivistima

Dan pred protest „Ekološki ustanak“ održan u Beogradu, aktivisti ove grupe građana su primili pozive od lica koja tvrde da su iz policije. Tražili su im brojeve registarskih tablica i broj lica koja idu na protest.

Aktivisti kažu da njihovi sugrađani podležu pritisku i ćute zbog radnih mesta za svoju decu, sa ugovorima na tri meseca i navodno platom od 100.000 dinara. Da ne vide visoku cenu koju će platiti zbog katastrofalnih posledica po zdravlje i životnu sredinu.

Radnik teško povređen

Mediji su preneli da je u petak, radnik mašinske službe održavanja u borskoj flotaciji rudnika „Jama“ Serbia Zijin Copper, zadobio  teške telesne povrede prilikom pada na beton sa šest metara visine.

Nesreća se dogodila u petak, u popodnevnoj smeni, dok je  radnik sa kolegama radio na sanaciji gazišta kroz koje je i propao sa 6m visine na beton, bez zaštitne opreme.

Zašto je ta informacija objavljena tek u utorak nismo dobili informaciju od kompanije jer smo na telefonske pozive ostali bez odgovora.

Direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović, potvrdio je danas za IST. media da je radnik primljen sa teškim telesnim povredama, opasnim po život.

Ziđin nije odgovoran

Od dolaska kineske kompanije u Bor, građani ovog grada i meštani iz okolnih sela se suočavaju sa isušivanjem bunara i zagađenjem vazduha koje je daleko iznad dozvoljenih granica.

Tok reke Pek menja boje svakog dana, nekada bistra reka,  sada je konstantno mutna.

“Pravni analitičari upozoravaju da je Ugovorom o strateškom partnerstvu,  ekološka odgovornost Zijin Mining Group, u okviru koje posluje njena ćerka-firma, kompanija Zijin Mining, „suspendovana na neodređeno vreme”, preneo je BBC.

Ziđin demantuje da su radnici u Boru protestovali tražeći bolje uslove za rad

Čitajte Luftiku na Google vestima

1.4K Share
1.4K Share
Share via
Copy link