Читај ми!

Ziđin koper: Rudnik "Jama" nesmetano radi, obustavljena izgradnja ventilacionih okana

"Ziđin koper" je po nalogu rudarske inspekcije obustavio izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik "Jama" i reagovaće u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi, navodi se u saopštenju kompanije.

U rudniku "Jama" u Boru, zbog zaštite životne sredine, kompaniji "Ziđin koper" zaustavljeni su radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa za bakar, izjavio je juče pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Dejan Milijanović

Reagujući na predstavke građana koji žive u blizini mesta gde treba da budu izgrađena nova ventilaciona okna za rudnik "Jama" u Boru, a i po nalogu nadležne rudarske inspekcije, "Ziđin koper" je zaustavila pripremne radove.

"Radovi su obustavljeni prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku 'Jama' nesmetano odvija duboko pod zemljom. Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za ovaj rudnik nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u 'Jami', jer ono nikoga ne ugrožava", dodaje se u saopštenju kompanije.

"Uložili smo, a ulažemo i dalje ogromne napore da otklonimo decenijske probleme koji datiraju iz perioda rada nekadašnjeg RTB-a Bor. Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgrađena. Ona se postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i da ih, u kampanji 'od vrata do vrata', pitamo šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava. Takođe, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to", istakao je Jian Ximing, generalni direktor "Srbija Ziđin koper".

Ekologija i zdravlje građana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine, dodaje generalni direktor.

U saopštenju se objašnjava da ventilaciona okna, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare. Zbog toga "Ziđin koper", radi bolje cirkulacije vazduha u borskoj "Jami", treba da izgradi jedno novo servisno i tri ventilaciona okna.

Novo servisno okno je tik pored starog, kod upravne zgrade rudnika "Jama", i ono će služiti za servisiranje dubljih delova rudnika. Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgrađena iznad gradske bolnice i u naseljima Kormaroš i Zmajevo, kaže se u saopštenju kompanije.

"Sva četiri tornja su montažnog tipa i služe kao postolje za opremu u oknima. Postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije. Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenom sa Republikom Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona", ističe kompanija.

Delegacija Rudnika bakra Bor, u čijem sastavu posluje rudnik "Jama", već razgovara sa predstavnicima mesnih zajednica na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво