Otkrivamo razgovor sa "tabloidne" sednice Senata Univerziteta: "Ovde je neko prljavštine lopatom bacao"

Sednica Senata Univerziteta u Novom Sadu na kojoj je odlučivano o kandidatu za rektora bila je burna, a i kako su neki prisutni ocenili "tabloidna", umesto "akademska".
Otkrivamo razgovor sa "tabloidne" sednice Senata Univerziteta: "Ovde je neko prljavštine lopatom bacao"
Foto: 021.rs
U audio zapisu sa sednice održane 8. aprila koji je 021.rs dobio nakon objavljivanja teksta o dešavanjima na Univerzitetu, od izvora koji je želeo da ostane anoniman, vidi se da je od početka sednice na kojoj su bile predložene dve tačke - usvajanje dnevnog reda i predlog kandidata za rektora - bilo napeto. Odmah se zbog složenosti situacije odlučivalo da li će sednica biti odložena.
 
Snimak traje duže od sat i 40 minuta, a u ovom tekstu objavljujemo njegove delove.
 
Jedan od prvih koji se javio bio je dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica koji nije želeo da se odloži glasanje po drugoj tački reda.
 
"Nećemo ništa time dobiti. Taj datum je utvrđen znatno ranije i mislim da su svi imali dovoljno vremena, ali predlažem da idemo dalje i da rešavamo situaciju. Nikad nije lako kad su u pitanju izbori, ali zato smo mi tu, da rešavamo stvari", istakao je.
 
Odmah potom, tokom cele sednice najglasniji, dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački izneo je svoje neslaganje sa Ticom, ocenjujući da nisu svi izbori osetljivi i problematični. 
 
"Kod mene na fakultetu su izbori uvek takvi da se dekan maltene jednoglasno izabere, a kod njega na fakultetu sa jedan, dva glasa razlike. Nastavno-naučno veće FTN-a je jednoglasno donelo odluku da profesor Madić ima pravo da učestvuje na izborima, ja imam i obrazloženje pravnika. A u najgorem slučaju, ako mora da se odloži, nek se odloži", naveo je Doroslovački. 
 
Nakon ocene dekana Pravnog fakulteta, koji je bio i član Komisije za izbor rektora, da rad Senata treba da se nastavi, Doroslovački je opet imao nešto da doda, prvo napomenuvši da se "retko javlja za reč".
 
"Ne može se raspravljati o predlogu kandidata već samo o izveštaju od 9. marta, a ne 30. marta. Komisija je bila dužna da poštuje rokove. Tek 30. marta sačinjava se drugi izveštaj koji se ne može glasati. Predlažem da se uzme u obzir samo prvi izveštaj koji je sačinjen u skladu sa nadležnostima Komisije. Za slučaj da se ne prihvati ovaj predlog Senat je dužan da odloži sednicu. Članovi komisije su prekoračili svoja ovlašćenja na štetu Madića, a u korist Sanje Kuzmanović. Postupanje komisije u suprotnosti je sa Kodeksom o akademskom integritetu i predstavlja krivično delo zloupotrebe položaja. Ukoliko se ne prihvati ovaj predlog, mogu samo reći da FTN neće odustati od svog kandidata, te će biti pokrenuti svi postupci da bi se vratilo pravo FTN da raspolaže svojim pravom. Nije mudro, nije pametno, nije trebalo da se dešava. Ja sam jako razočaran što se ovo dešava. Ja sam se konsultovao sa pravnicima, treba pustiti oba kandidata, pa ko pobedi pobedi", rekao je dekan FTN-a.
 
Predsednik Komisije, Branislav Obradović bio je fasciniran, kako je rekao, nizom neistina koje je Doroslovački izneo.
 
"Profesore, odakle vama ideje? Zaista bih voleo da me upoznate sa tim, jer jako dobro znam da komisija u potpunosti ispoštovala proceduru. Mi smo naš posao uradili na izvanredan način, a da li se nekom to dopada ili ne dopada, o tome možemo da razgovaramo... Niz neistina ste izneli. Postoji sedam članova komisije, jedan od članova je profesor Pravnog fakulteta. Da li vi zaista mislite da bi on dozvolio ovakve greške koje ste vi sad izneli? Mislim da je to vrlo neozbiljno", naveo je Obradović.
 
Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Nebojša Maksimović istakao je da sve postoji na papiru, te da nema razloga da se glasanje ne završi.
 
"Ako neko misli da je nečiji fakultet iznad svih ostalih, kao moj fakultet je predložio to. Pa i moj fakultet je predložio. Znamo mi ko je šta predložio. Svi ostali fakulteti i institucije su podržali jednog kandidata, a Fakultet tehničkih nauka drugog. Svi mi to znamo ovde, ne treba to da nam se ponavlja. Pa može svaki fakultet da nađe advokata, da se sudi i ostalo. Valjda smo akademska zajednica i treba to da rešimo kolegijalno, onako kako treba", naglasio je Maksimović.
 
Doroslovački mu, naravno, nije ostao dužan, pa je morao da naglasi da studenti Fakulteta tehničkih nauka čine trećinu Univerziteta.
 
"Imamo jednog člana ovde u Senatu, imamo jednog člana u Savetu, nemamo nijednog člana u Etičkoj komisiji, što nije baš u redu i to sve odgovara na ovo što mi je sada rekao profesor Maksimović. Nismo mi iznad, ali plaćamo ovaj Rektorat, jednu trećinu para od svih koje dobija. Mislim da FTN treba da ima neku težinu i ako predlaže nekog kandidata. Mi smo jedna trećina Univerziteta. Ipak treba ti odnosi da budu proporcionalni", smatrao je Doroslovački. 
 
Iz grupe se na to čulo "pa nije vam ovo Skupština".
 
Kako je rasprava otišla predaleko, a nije čak usvojen ni dnevni red, javila se dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta Milica Pavkov Hrvojević koja je istakla da ne može svoje mišljenje da formira na osnovu rasprave koja se u tom trenutku vodila.
 
"Ja svoje mišljenje neću formirati na osnovu ove rasprave. Ovde se pozivamo na akademski nivo i akademsku raspravu, a ovo sve poprima tabloidni karakter. Dajte da razgovaramo normalno. Ako će pola sata da traje diskusija samo o tome da li ćemo održati sednicu, onda ovo zaista nema smisla. Stvarno vas molim za akademski nivo, a ne za prepucavanje", rekla je dekanica. 
 
Potom se glasalo o odlaganju sednice i taj predlog je odbijen većinom glasova.
 
Uskoro odlazeći rektor Dejan Jakšić najviše se, izgleda, mučio sa predloženim tačkama dnevnog reda. Nakon što je hronološki pročitao skoro svu dokumentaciju u vezi sa predlozima za kandidate, ispričao je da se za pravne savete obratio Odboru za statutarna pitanja UNS-a i nezavisnoj advokatskoj kancelariji. Mišljenja su, naveo je, bila suprotstavljena. Prvi su mu rekli da je Komisija imala pravo naknadno i nakon anonimne prijave da promeni mišljenje, dok su drugi ocenili da je to protivzakonito. 
 
"Kao rektor imam problem sa tim što imamo pravna mišljenja iz različitih izvora koji su u kontradiktornosti. Ja odgovaram za zakonitost rada i odluke koje Senat donosi i ne mogu biti siguran šta je ispravno pravno rešenje. Po mom shvatanju postoji ozbiljan rizik od donošenja nezakonite odluke. Zbog toga se pozivam na član 40 Zakona o opštem i upravnom postupku vezan za izuzeće ovlašćenog lica koji kaže da ovlašćeno lice mora biti izuzeto ako ishod postupka može da mu donese direktnu korist ili štetu. U ovom slučaju svakako štetu. Ja imam ozbiljnu bojazan čitajući sve ove papire i pokušavajući u njima da se snađem da moje vođenje ove sednice može za mene izazvati štetu i za ostale članove Senata i zbog toga tokom drugog glasanja tražim sopstveno izuzeće iz glasanja. Ne želim da snosim bilo kakve posledice koje će proisteći iz odluka koje će danas Senat doneti. Sasvim izvesno očekujem probleme koji će proisteći iz današnjih odluka", naveo je rektor dodajući da ne želi da prihvati i preuzme na sebe individualnu odgovornost. 
 
Na to se u prostoriji čulo "pa ajde sad svi da se izuzmemo, ako se svi izuzmemo onda je okej".
 
Neko od prisutnih je ocenio da ni sve sa Komisijom nije bilo u redu, budući da i profesor Dejan Madić i protivkandidatkinja Sanja Podunavac Kuzmanović imaju zajedničke naučne radove objavljene sa članovima Komisije.
 
Kandidat Dejan Madić je samo naglasio da je njemu važno da pred kolegama ostane "čist".
 
"I jesam čist ko suza. Važno je da na kraju pogledamo jedi druge u oči", rekao je kratko.
 
Nakon kraćeg vremena Jakšić je ponovo insistirao da se glasa za njegovo izuzeće, nakon čega bi odredio ko će da ga menja.
 
Doroslovački nastavlja da "dobacuje" da "najstariji član Senata treba da vodi" (on je najstariji član Senata). Pojašnjava mu se da u Statutu piše da u slučaju izuzeća rektora, neko od prorektora preuzima vođenje sednice. Nastavlja se rasprava i prepirka neprepoznatljivih glasova.
 
"Da li je onda i prorektor odgovoran?"
 
"Poštujem Vaše mišljenje, ali ne razumem. Možemo da se izuzmemo jedan po jedan. Sad može Zekić da kaže 'neću ja' i gde je tu kraj?"
 
"Treba najstariji da vodi."
 
Članovi Senata glasali su nakon rasprave, većinski protiv izuzeća Jakšića. On je, ipak, odlučio da napusti sednicu, a preklapanje glasova se nastavlja.
 
"Šta sad?"
 
"Najstariji član vodi."
 
"Sada očito niko ne vodi sastanak, sada je anarhija."
 
"Pošto niko ne vodi sastanak, ja mislim da treba da se raziđemo."
 
"Hoćemo li?"
 
"Pa nema ko da vodi."
 
"Postavlja se pitanje, šta da je rektor podneo ostavku?"
 
"Da je rektor podneo ostavku bila bi drugačija situacija."
 
"Ja kao najstariji član senata mislim da treba da se raziđemo i da se lepo sledeći put kompromisno dogovorimo."
 
"Ne želim da imamo pravne probleme, a ovde imamo pravne probleme i neke prljavštine koje je neko lopatom ovde bacao."
 
"Najispravnije je da čovek podnese ostavku."
 
"I što sad on nije dao ostavku?"
 
"Hoće nas zajebavati do oktobra?"
 
"I stvarno čovek nije dao ostavku?"
 
"Koja količina nelagode. Onda nek da ostavku rektor, pa da znamo kako ćemo dalje. Zamisli sad da ja ustanem sa sednice svaki put kad mi nešto ne odgovara."
 
"Trebalo je Senat da izglasa ostavku."
 
Ishod ovakve haotične sednice je odlaganje izbora za, sada još uvek neutvrđen, datum. Opširnije o izborima za rektora u našoj priči OVDE, a na OVOM LINKU možete pročitati i reakciju pokrajinskog sekrtara za visoko obrazovanje Zorana Miloševića.
  • Upućeni

    19.04.2021 11:28
    Molba za 021
    Molim vas i ovaj put da zaista objavite komentar, mislim da bi nekom zaista dobro došlo prosvećenje i osvešćenje zbog izgovorenih laži i uvreda. Kada ste i takav komentar od MS objavili, komentar ili odgovor upućen pomenutom licu je baš blag u odnosu na onakvu sramotu koju je on napisao. Hvala!
  • Upućeni

    19.04.2021 11:09
    Pazite se...
    Nastavak... vi ili ti, MS, pazite se da se ne okliznete zbog svojih laži i uvreda, gde će vam duša... Ponavljam, papir u ruke pa lepo prošetajte Fakultetom i napravite spisak onih koji su dolazili ili nisu dolazili pa se uverite u ono što pričate, a saznaćete istinu i šta ćete onda sa svojim lažima. Nazivate nekog pogrdnim imenima??? Da li vi uopšte razmišljate šta izgovarate i da će se možda neko, danas ili sutra vašim potomstvom sprdati. Možda ste vi visoki i od brda odvaljeni pa mislite da ste Bog i da vam je sva pamet u mišićima. Zaista bi bilo pametno da se bavite sobom, a ne koliko je neko akademski zavredeo neko mesto ili ne. Ne brinite... Čuće se, a onda ćete se pokriti i ušima. Srećno vam bilo.
  • Upućeni

    18.04.2021 17:19
    Otkri se MS ako smeš,zbog laži
    Ti ili Vi, što se predstavljate sa MS, kada ne znate zaista šta je istina, nemojte zbog neke vaše lične netrpeljivostii iznositi laži pa potom i vređati. Gospodinu koji je, kako Vi kažete, da je dobio otkaz, istekao mu je ugovor o radu, jer više nije mogao da se produžava, a valjda bi trebalo i da znate, a i slobodno da proverite da zapošljavanja na neodređeno nije bilo moguće, znači, tadašnji Dekan je postupio po zakonu i desilo se pre nego što je "nečiji" sin trebao da dobije potpis... Nastavak sledi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti