Najnovije vesti
Vesti Politika
"Snovi o velikim srbijama, hrvatskama i albanijama su za 19. vek!" Balša Božović o slovenačkom "rešenju za Balkan": KAZNITI ONE KOJI TO ZAGOVARAJU!

"Snovi o velikim srbijama, hrvatskama i albanijama su za 19. vek!" Balša Božović o slovenačkom "rešenju za Balkan": KAZNITI ONE KOJI TO ZAGOVARAJU!

Upozorava na opasnost izjava, planova, dokumenata i nagoveštaja izmena granica na zapadnom Balkanu i stvaranja država po etničkim osnovama i pozivamo sve političke subjekte da se jasno ograde od ovih izjava i najoštrije ih osude, kaže Balša Božović, predsednik IO Akademije za razvoj demokratije, govoreći o slovenačkom predlogu za prekrajanje granica Balkana iza kojeg navodno stoji Janez Janša.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Balša Božović Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Balša Božović

- Nedopustivo je da dvadeset godina od završetka najkrvavijih sukoba na tlu Evrope nakon drugog svetskog rata pojedini političari, čak i državni zvaničnici, priželjkuju i planiraju nove podele, sukobe i povlačenje granica duž pretpostavljenih etničkih i mitološko istorijskih linija. Sve teorije i snovi o velikim srbijama, hrvatskama, albanijama i drugim državama na ovim prostorima moraju ostati u 19. veku, gde im je i mesto, a političari koji ih otvoreno ili prikriveno zastupaju i promovišu moraju biti kažnjeni i pozvani na odgovornost - kaže Božović.

Janez Janša
Foto: Francisco Seco / Tanjug/AP
Janez Janša

On naglašava da "vreme u kojem živimo treba da bude vreme integracija, pomirenja, saradnje, demokratizacije i modernizacije svih naših zemalja, a ne ponovnog izazivanja sukoba, podela i mržnje".

Pročitajte još

- Niko nema pravo da građane i građanke plaši novim ratovima, da dovodi u pitanje opstanak država zapadnog Balkana i na taj način destabilizuje region, ugrožava mir i seje strah i mržnju među ljudima. Takvo ponašanje svojstveno je političkim elitama koje ne shvataju da nije važna veličina teritorija države, već dostojanstven život, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda i nezavisnost institucija koje rade isključivo u korist građana. Samo to su vrednosti koje će sve naše države učiniti istinskim delom Evrope i Evropske unije, sve ostalo će nas zadržati na teškoj periferiji, bez obzira na to da li su države iz kojih ove izjave i politike dolaze deo Evropske unije ili nisu, naglašava Božović.