"Ovaj talas je mnogo gori": Visoki brojevi u subotičkoj bolnici

U Opštoj bolnici Subotica situacija je i dalje veoma teška – trenutno se u svim kovid jedinicama leči 156 pacijenata, od čega se 18 nalazi na respiratorima.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

14:20

Foto: Depositphotos, vilevi

Visoki su i dnevni brojevi pregleda u ambulanti koji se kreću između 50 do čak 80, a samo tokom jučerašnjeg dana zbog kovida je hospitalizovano 26 ljudi, zbog čega, kako ističe epidemiolog dr Gordana Krtinić nema govora o stišavanju situacije, iako zaposleni to iščekuju jer su na izmaku snaga, piše TV Subotica.

Ovaj talas je mnogo gori nego prethodni jer imaju više težih pacijenata, a ono što do sada nije bio slučaj, jeste da je sve više mlađih sa veoma teškom kliničkom slikom, navodi Krtinić.

Ono što je novina jeste što je počela primena novog leka kod onih pacijenata kod kojih je to indikovano, kaže ona . Pojašnjava da je u pitanju lek "bamlavinimab" sa mononukleinskim antitelima koji se daje u dnevnoj bolnici, nakon čega pacijenti odlaze kući.

Kako bi što pre izašli iz teške situacije, a više od dvesta zdravstvenih radnika koliko ih radi u kovid zoni dobilo predah, iz Opšte bolnice apeluju na građane da se vakcinišu bilo kojom od četiri vakcine, jer je to jedini izlaz.

Smanjenje pritiska na kovid zonu posebno je važno zbog pacijenata koji čekaju na operacije, koje su sada zbog preopterećenosti kovid pacijentima svedene samo na one hitne, dodaje Kritinić i poručuje da će zelena zona biti fokus čim se smiri epidemiološka situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: