Dostupni linkovi

Ćamil Duraković izabran za predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica


Ćamil Duraković izabran za predsjednika Skuptšine Opštine Srebrenica, 14. april, 2021.
Ćamil Duraković izabran za predsjednika Skuptšine Opštine Srebrenica, 14. april, 2021.

Ćamil Duraković, kandidat koalicije Moja adresa Srebrenica, koja okuplja više političkih stranaka, izabran je danas za predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica.

Tajnim glasanjem, od 20 odbornika, Duraković je dobio 12 glasova.

Očekivala se, međutim, puna podrška, s obzirom na to da je 13. aprila potpisao koalicioni sporazum između srpskog i bošnjačkog bloka. Na ovaj način konstituiran je sastav lokalne vlasti u kojoj nema opozicije.

Duraković je u pretprošlom mandatu bio načelnik Opštine Srebrenica.

Ćamil Duraković je bio u izbornom štabu koalicije Moja adresa Srebrenica i, po sugestijama s viših nivoa vlasti, prihvatio je bojkot ponovljenih februarskih lokalnih izbora. Bilo je govora da bošnjački odbornici neće prihvatiti mandate, ali su, opet, po dogovoru na višem nivou, ušli u vlast, a Duraković je danas, tijesnom većinom, na tajnom glasanju, izabran za predsjednika Skupštine Opštine.

"Imali smo mnogo problema oko formiranja opštinske vlasti. Bojkotirali smo lokalne izbore, čak sam i ja govorio da neću prihvatiti odbornički mandat, ali smo na kraju pristali kako bismo se borili da na dostojanstven način zastupamo interese Bošnjaka, ali i svih drugih građana opštine Srebrenica", kazao je Duraković.

Dodao je da je za predsjednika Skupštine Opštine izabran "tijesnom većinom, ali, smatram da je i to čin vlastitih odluka svih odbornika".

"Naši građani sada očekuju od nas odgovornost i mi ćemo nastojati da stvorimo bolje uvjete za sve građane Srebrenice, bez obzira na to što imamo velikih problema, dodatno usložnjenih pandemijom korona virusa“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ćamil Duraković, novi predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica.

Zulfo Salihović je višegodišnji odbornik u Skupštini i vjeruje da su se sada stekli uvjeti za pronalaženje kompromisnih rješenja za građane Srebrenice.

"Imali smo 'teške' pregovore oko formiranja lokalne vlasti i da nije danas Ćamil Duraković izabran za predsjednika Skupštine, to bi dodatno iskomplikovalo situaciju u Srebrenici. Izborom Durakovića klima je normalizirana za nesmetan rad i rješavanja životnih problema za sve građane", rekao je Zulfo Salihović, odbornik u Skupštini Opštine Srebrenica.

Odbornici svih stranaka su sada u koaliciji i čine opštinsku vlast. Opozicije nema, u šta mnogi sumnjaju, pa i sam Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

"Svaki načelnik opštine želi da ima što veću podršku u lokalnoj vlasti, ali, sudeći prema ranijim iskustvima, ovakva situacija, gdje nema opozicije, teško da će opstati. Ipak, nadam se da ćemo sada biti u prilici da radimo u normalnim uvjetima i rješavamo sve probleme na dobrobit svih građana", istaknuo je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Nakon što je izabran predsjednik Skupštine, vijećnici su za zamjenika načelnika Opštine Srebrenica izabrali Hamdiju Fejzića koji je i u proteklom periodu obavljao tu funkciju.

Na današnjoj sjednici razriješeni su načelnici odjeljenja Opštinske uprave iz prošlog saziva i imenovani novi v.d. načelnici odjeljenja.

U narednom periodu treba da bude održana redovna sjednica na kojoj će vijećnici razmatrati rebalans budžeta Opštine Srebrenica.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka prihvatili su šest mandata koje su osvojili na izborima u Srebrenici, 21. februara, iako su bojkotirali ponovljene izbore.

Ovo je dogovoreno na sastanku najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem koji je održan 4. marta u Sarajevu.

S liste Moja adresa Srebrenica, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH (SBiH), Savez za bolju budućnosti, Pokret demokratske akcije izabrano je pet odbornika, a s liste Demokratske fronte (DF) - Građanskog saveza izabran je jedan vijećnik.

Skupštinu Opštine Srebrenica čini 21 vijećnik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

Lokalni izbori u Srebrenici su ponovljeni 21. februara, nakon što su na lokalnim izborima u BiH, održanim 15. novembra 2020. godine, utvrđene brojne nepravilnosti prilikom glasanja u Srebrenici.

Centralna izborna komisija poništila je izbore sa 28 biračkih mjesta i zakazala nove 21. februara.

XS
SM
MD
LG