"Pokušaji Jermenije da ucenjuje Azerbejdžan nemaju granice" 1Foto: Pixabay/ChingizKhalafov

Histerija jermenskog Ministarstva spoljnih poslova zbog otvaranja Parka vojnih trofeja u glavnom gradu Bakuu i demonstracije trofeja i uništene vojne opreme tokom 44-dnevnog Otadžbinskog rata pokazuju da pokušaji te zemlje da ucenjuje Azerbejdžan nemaju granice.

Azerbejdžan je oslobodio svoje teritorije, koje su bile ilegalno okupirane skoro 30 godina, s punim pravom koje mu pripada prema međunarodnom pravu nakon Otadžbinskog rata, u kojem je platio svoj teritorijalni integritet krvlju i životom sinova Azerbejdžana.

Naravno, kao što je to široko prihvaćeno u svetskoj praksi, naše je moralno pravo da ovu slavnu pobedu zauvek ovekovečimo kroz parade, parkove, muzeje, kao i na druge načine.

Što se tiče lutaka jermenskih vojnika koji predstavljaju učesnike rata izloženih u parku, postoji praksa izlaganja lutaka u vojnim muzejima u mnogim zemljama sveta.

Poruka ovog parka i ovde izložene kompozicije je nedvosmislena – velika Pobeda nad politikom agresije na našu državu i ilegalne okupacije trijumf je međunarodnog prava.

Što se tiče optužbi jermenskog Ministarstva spoljnih poslova za pljačkanje i mržnju, posledice namerne politike uništavanja i pljačkanja koju je počinila Jermenija kao država na našim oslobođenim teritorijama danas su pred očima čitavog sveta.

Izjava države koja je uništila naše istorijsko, kulturno i versko nasleđe, pljačkala naše prirodne resurse i prisvojila imovinu jednog miliona ljudi tokom 30 godina, kršeći njihova osnovna prava je zaista nečuvena.

Zemlja koja je podigla spomenik fašističkom dželatu Gareginu Nždehu u Jerevanu, koja veliča kao heroja Montea Melkonjana, međunarodnog teroristu koji na svojim rukama nosi krv Azerbejdžanaca Prvog karabaškog rata, i koja je podigla spomenik Sogomonu Telirijanu koji je gazio odsečene glave, nema pravo da govori o mržnji.

Još jednom savetujemo Ministarstvu spoljnih poslova Jermenije da se uzdrži od retorike pune laži i kleveta po pitanju “ratnih zarobljenika“ koje izjavljuje u svakoj prilici.

Kao što smo više puta napomenuli, članovi diverzantske grupe koje su upućene u Azerbejdžan sa terorističkim ciljevima mesec dana nakon trilateralne izjave koju je potpisala jermenska vlada ne mogu se smatrati “ratnim zarobljenicima“.

Azerbejdžan je uvek posvećen svojim obavezama i preduzima sve neophodne mere u cilju sprovođenja zajedničke izjave od 10. novembra 2020. godine, uključujući povratak jermenskih ratnih zarobljenika u Jermeniju u kratkom periodu.

Umesto da se izvini za svoje destabilizujuće aktivnosti kojima krši trilateralni sporazum, Jermenija svojim neutemeljenim navodima, kao i lažnom i klevetničkom kampanjom protiv Azerbejdžana dokazuje da je ta zemlja i dalje neprijateljska, nespremna za normalizaciju odnosa zasnovanih na međunarodnom pravu, stoga nije izvukla nikakve zaključke na osnovu onoga što se dogodilo u bliskoj prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari