Buongiorno Italia: Veličanstvenih devet Antonija Kontea za 19. "skudeto"

Vreme čitanja: 7min | sre. 14.04.21. | 12:44

Prelistavanje dnevne štampe na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Odluka italijanske vlade da otvori Olimpik za mečeve Evropskog prvenstva je u prvom planu italijanske štampe. Osim izveštaja sa utakmica Lige šampiona, u prvom planu su analize motiva zbog kojih je Inter uspeo da prekine devetogodišnju dominaciju Juventusa. Takođe se najavljuje promena u igri Bjankonera koji bi u budućnosti mogli da igraju sa četvoricom napadača. U Rimu se uzdaju u Edina Džeka pred revanš meč četvrt finala Lige Evrope, a Rino Gatuzo želi u velikom stilu da napusti Napulj: uvođenjem Napolija u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Milanski dnevnik daje primat ovog jutra vesti o odluci vlade da dozvoli popunjenost do 25 odsto kapaciteta Olimpijskog stadiona na utakmicama Evropskog prvenstva u junu. “Vraćamo se na stadion. Na Olimpiku u Rimu će se igrati četiri utakmice sa 17.500 gledalaca na tribinama, počinje se sa mečom Italija – Turska 11. juna”, slavodobitno najavljuje Gazeta koja je, kao i svi sportski mediji, vodila kampanju poslednjih dana da vlada Marija Dragija da zeleno svetlo za otvaranje kapija Olimpika za Euro 2021.

Na unutrašnjim stranama se precizira da će na stadion moći da uđu osobe koje su vakcinisane, zatim oni koji su preležali Kovid-19 i imaju antitela i lica koja budu uradila molekularni test sa negativnim ishodom do 24 sata pre meča.

Na vest o otvaranju Olimpika za Euro reagovali su odmah zvaničnici FS Italije i Zajednice prvoligaša tražeći da se do kraja aprila dozvoli pristup za hiljadu navijača na stadionima Serije A, a da se u maju prag podigne do 25 odsto kapaciteta.

Gasperini izvređao inspektora antidoping kontrole. Preti mu suspenzija”, prenosi Gazeta da je trener Atalante prekinuo test Robina Gosensa pre treninga u Zingoniji pre dva i po meseca. Kormilar Dee je odbio nagodbu po kojoj je trebalo da izdrži kaznu od deset dana suspenzije i sada postoji mogućnost da ključne utakmice u sezoni posmatra sa tribina. Naime, konačna odluka će biti doneta 10. maja i nadležni organi su tražili suspenziju od 20 dana. Ako bi njihov zahtev bio prihvaćen, Đan Pjero Gasperini bi morao da propusti finale Kupa Italije i posledenje dve utakmice u prvenstvu od kojih je jedna sa Milanom.

Ibra, stop od jednog meča. Sukob u pokrajinskom parlamentu oko izlaska u restoran”, izveštava list da je Zlatan Ibrahimović za crveni karton u Parmi dobio samo jednu utakmicu neigranja dok se razvila žestoka polemika oko njegove “čaše vina” u jednom milanskom restoranu. Cela priča je dodatno delikatna jer je Ibrahimović zaštitno lice kampanje pokrajine Lombardija za poštovanje mera u suzbijanju pandemije Kovida-19.

Papreni Donaruma. Điđo čeka plasman u Ligu šampiona?”, navodi Gazeta da je oklevanje golmana Milana da prihvati ponudu za produženje ugovora koja predviđa platu od 8.000.000 evra godišnje, direktno vezano za plasman u LŠ. Naime, ako bi Milan obezbedio učešće u najprestižnijem takmičenju, Donaruma bi ostao, u suprotnom u julu će promeniti dres.

Konte i veličanstvenih devet. Ovo je skudeto startera”, došla je Gazeta do zaključka analizirajući minutažu fudbalera Nerazura u ovoj sezoni. U tekstu se precizira da je čak devet fudbalera Nerazura odigralo više od 2.000 minuta u Seriji A u ovoj sezoni: od golmana Samira Handanovića koji je odigrao svih 2.700, preko Nikola Barele, Romelua Lukakua i Danijelea Bastonija (više od 2.300 minuta), Stefana De Fraja i Milana Škrinjara (više od 2.200) do Lautara Martineza, Ašrafa Hakimija i Marcela Brozovića koji su proveli više od 2.000 minuta na terenu. Primera radi, posle Intera, po broju igrača sa više od 2.000 minuta u Seriji A se nalazi Roma sa šestoricom fudbalera, sledi Lacio sa pet, Milan i Atalanta sa četiri, a Juve sa tri.

Paratiči radi na povratku Kina. Moguća razmena, Demiral bi mogao da bude dobitna karta”, prenosi se da je sportski direktor Juvea već u pregovorima sa Evertonom, vlasnikom igrača na pozajmici u PSŽ. U tekstu se objašnjava da Karlo Ančeloti nije zainteresovan za Adrijena Rabioa, Arona Remzija i Federika Bernaredskija koje mu je Juve ponudio za mladog Italijana, ali da bi mogao da razmisli ako bi Stara dama stavila na sto transfer Meriha Demirala u klub sa Gudison parka.

CORRIERE DELLO SPORT

Fudbal otvara Italiju”, piše rimski dnenvik da bi odluka italijanske vlade da otvori Olimpiko za EP mogla da bude uvod u nove blaže mere čiji bi rezultat bio i otvaranja ugostiteljskih objekata, pozorišta, bioskopa itd.

Roma, red je na Džeka. On u kupovima pruža najbolje partije”, podseća Korijere dan pred meč sa Ajaksom u Ligi Evrope da je Edin ostao jedini u Trigoriji od igrača koji su počeli legendarni revanš meč Lige šampiona pre tri godine protiv Barselone.

Na unutrašnjim stranama se izveštava da Leonardo Spinacola neće moći da igra i da će umesto njega igrati Rikardo Kalafjori pošto je Bruno Pereš suspendovan zbog kartona. Od prvog minuta iza Džeka ćemo videti Henrika Mhitarjana i Pelegrinija a na sredini terena Veretua i Dijavaru. Odbrana će biti ista kao u Amsterdamu: Mančini, Kristante, Ibanjez.

List piše i da će Roma kupiti novog golgetera bez obzira da li će Džeko ostati do kraja ugovora (ističe u leto 2022. godine). Po pisanju Korijera prvi izbor je Andrea Beloti pošto je cena Dušana Vlahovića postala previsoka za rimski klub, a Borhi Majoralu će biti produžena pozajmica na još godinu dana.

"Lacio – Toro, žalba blokira i derbi", svedoči list da se predsednik Nebeskoplavih Klaudio Lotito zainatio i pošto-poto hoće da dobije meč protiv Granata za zelnim stolom 3:0. U članku se podvlači da je žalba Lacija napisana na čak 70 strana. Istovremeno se najavljuje da neće biti moguće odrediti dan i satnicu odigravanja meča sa Romom dok ne bude poznat novi datum utakmice Lacio-Torino. Naime, Olimpiko mora da bude dat na raspolaganje UEFA 19. maja, i posledično meč sa Torinom mora da se odigra 18. maja. U takvom scenariju bi i gradski derbi predviđen za 16. maj morao da bude odigran dan ranije 15. maja.

U drugom tesktu posvećenom Laciju se kaže da je još uvek neizvesno prisustvo Simonea Inzagija za meč protiv Beneventa. Trener Nebeskoplavih će izaći na megdan bratu Filipu samo ako ishod brisa na koronavirus bude negativan u subotu.

"877.000.000 evra za otkupe", izračunao je Korijere da su se klubovi Serije A obavezali ili ostavili mougćnost otkupa igrača u vrednosti od gotovo 900.000.000 evra. Čak 115 fubalera je na pozajmici sa obavezom ili pravom otkupa. Prvi na toj listi je Juventusa sa 73.500.000 evra, slede parma sa 73.000.000 i Kaljari sa 55.500.000 evra. Na začelju tabele su Fjorentina koja nema nijednog igrača čiji otkup ima pravo ili obavezu da otkupi i Inter sa samo 2.500.000 evra (u pitanju je Darmjan).

"Gatuzo želi da zatvori priču u Napulju u velikom stilu", piše Korijere da je Rinu ostalo još 35 dana na kormilu Napolija i da želi da se oprosti sa plasmanom u Ligu šampiona. Osim kalendara, posle dva teška meča protiv Intera i Lacija u sledeće dve nedelje, Azuri do kraja neće imati direktne sudare sa vodećim timovima Serije A. Takođe, Gatuzo prvi put u ovoj godini ima sve igrače na raspolaganju.

TUTTOSPORT

Ser"Kin između Juvea i Intera!", tvrdi torinski dnevnik da Inter ima nameru da pojjača tim za Ligu šampiona sa četiri fudbalera. Među njima je i igrač Evrertona na pozajmicu u PSŽ-u koga takođe želi i njegov bivši klub Juventus. Osim Kina, Inter želi da dovede Nikolu Maksimovića iz Napolija, Emersona Palmijerija iz Čelsija i Rodriga De Paula iz Udinezea.

"Juve bi voleo da da dres Gosensu", aludira Gazeta na odlomak iz biografije Gosensa u kojem prepričava kako je ostao razočaran jer Ronaldo nije hteo da razmeni dres sa njim posle meča sa Atalantom. Bjankoneri žele da angažuju Gosensa i spremni su da uključe u posao nekoliko svojih igrača kako bi stigli od cifre koju traži Atalanta: 40.000.000 evra. Osim Juventusa, za Gosensa su zainteresovani Mančester Siti i Bajern.

"Svi u napad: Evo Juventusa sa četiri napadača", otkriva list da Andrea Pirlo ima nameru da transformiše Bjankonere po uzoru na najveće klubove, poput Bajerna i PSŽ-a, koji igraju sa četiri napadača. Ideja je da Morata (Kuluševski) i Kjeza igraju kao spoljni sa Dibalom i Ronaldom u špicu.

"Žoao Pedro, još jedan pokušaj Torina", predviđa Tutosport će vlasnik kluba Urbano Kairo ponovo zakucati na vrata napadača Kaljarija. Kontakti između Torina i Brazilca uspostavljeni prošlog leta nisu prestajali tokom prethodnih meseci i nije isključeno da se transfer realizuje u julu. Pored Žoao Pedra put Torina bi mogao da krene i Kranjo koga trener Davide Nikola vidi kao adekvatnu zamenu za Salvatorea Sirigua koji će napustiti klub za mesec i po dana.

"Ibra zaustavljen jedno kolo, krenula polemika", piše torinski dnenvik da je donete nelogična odluka o suspenziji Ibrahimovića jer nije opravdana vređanjem arbitra Mareske, kako je to navedeno u izveštaju sa meča, već o nepoštovanju arbitra. Pošto je Ibra kažnjen samo sa jednom utakmicom neigranja Milan nema pravo žalbe .

Piše: Željko Pantelić

Pogledajte Mozzart Tempo i epizodu „Kako su rasli fudbalski transferi“...



tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara