Dostupni linkovi

Iz 'Pravde za Davida' pisali visokom predstavniku Inzku


Protesti "Pravda za Davida" u Banjoj Luci (2018.)
Protesti "Pravda za Davida" u Banjoj Luci (2018.)

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" iz Banje Luke uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentinu Inzku u kojem ga pozivaju da reagira i spriječi zataškavanje ubistva Davida Dragičevića.

Iz ove grupe navode da je Ured visokog predstavnika (OHR) više puta obaviještena o potezima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva u provođenju istrage vezane za slučaj Dragičević.

"Još jednom vam se obraćamo kao ad hoc tijelu zaduženom za provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u vezi sa sistematskim zataškavanjem brutalnog ubistva Davida Dragičevića od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka", navodi se u pismu.

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Grupa građana traži da OHR bez "daljnjeg odlaganja reagira na nezakonite radnje Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te postupajućeg tužioca Dalibora Vreće".

"Strpljenje roditelja pokojnog Davida i grupe 'Pravda za Davida' koju predstavljaju Udruženje Građana 'Put Pravde Banja Luka' i Asocijacija 'Pravda za Davida' i svu djecu Bosne i Hercegovine iz Beča je na izmaku. Neshvatljiva je Vaša stalna zabrinutost bez konkretnih poteza za koje imate mandat, ovlasti, ali i obavezu da ih sprovedete", poručili su Valentinu Inzku građani okupljeni u grupi.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Okolnosti pod kojima je umro još uvijek nisu razjašnjene.

Nedavno se u slučaj uključilo i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Iz ove institucije su 22. februara 2021. godine uputili zahtjev Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci.

"Nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužilaštvo BiH će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima", navodi se u saopćenju.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

XS
SM
MD
LG