NOSTALGIJA ILI NEDOSTATAK PARA? Za Grke i dalje postoji Jugoslavija, bar na putokazima
Foto: Printscreen/Twitter/@alexsakalis

put ka zemlji koje nema

NOSTALGIJA ILI NEDOSTATAK PARA? Za Grke i dalje postoji Jugoslavija, bar na putokazima

Planeta -

Da li Grčka pati od "jugonostalgije" ili je u pitanju nešto drugo?

Aleks Sakalis, saradnik BBC-a, Ekonomista, Gardijana objavio je interesantne fotografije na Tviteru.

Naime, na putevima u Grčkoj i danas je, gotovo tri decenije posle raspada Jugoslavije, moguće videti putokaze ka toj, sada nepostojećoj zemlji.

"Grčka je pokazala zanimljiv oblik jugonostalgijje, vidljiv prvenstveno u odbijanju da zameni putokaze na kojima piše 'Jugoslavija'", naveo je Sakalis.

Njegov tvit izazvao je brojne reakcije i komentare korisnika ove društvene mreže, od toga da Atina nema para da plati zamenu znakova budući da je zbog pandemije kovida u teškoj ekonomskoj krizi, a bila je u finansijskim problemima i ranije, do toga da ih čuvaju kako ne bi morali da postave putokaz ka Severoj Makedoniji, bivšoj jugoslovenskoj republici čije je ime (po grčkom vojskovođi i vladaru Aleksandru Makedonskom) zahladnelo odnose Skoplja i Atine.

Jugonostalgija je i dalje prisutna u bivšim jugoslovenskim državama koje su do pre nekoliko godina i pandemije korone, u njoj videle mogućnost zarade.

Dizajner Mario Milaković svoju strast za prošlošću iskazao je u muzeju za boravak Yugodom u Beogradu.

U Yugodomu se može boraviti u originalnoj jugoslovenskoj kući iz sredine veka, sa nameštajem, dekorom i suvenirima iz jugoslovenskog doba, a sve sa originalnom oznakom "Made in Yugoslavia“, pisao je pre nekoliko godina magazin Forbs navevši da u taj muzej dolaze gosti iz celog sveta, ali i iz bivših jugoslovenskih republika.

U Beogradu je i Muzej istorije Jugoslavije koji svojim postavkama izaziva veliko interesovanje kako kod jugonostalgičara tako i kod turista.

Atomsko sklonište izgrađeno za Josipa Broza Tita i 350 osoba iz njegovog najužeg kruga, pre korone je bilo veoma popularna turistička atrakcija u Konjicu, malom gradu u BiH.

Fabrika odeće sa sedištem u Hrvatskoj, Titos, prodaje svoje proizvode širom sveta, uključujući majice, rebrendirajući slike i slogane komunističkih simbola Jugoslavije, poput petokrake, crvene komunističke zvezde i betonske, "brut" arhitekture.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track