Ex -Yu

Otkrivena spomen-ploča dr Laziću u Urgentnom centru u Nišu

Otkrivena spomen-ploča dr Laziću u Urgentnom centru u Nišu
Foto: Srna | Otrkivena spomen-ploča dr Laziću u Urgentnom centru u Nišu

BEOGRAD - U Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu otkrivena je spomen-ploča sa imenom čuvenog srpskog ratnog hirurga Miodraga Lazića, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Od danas Urgentni centar u Nišu nosi ime doktora Miodraga Lazića Laze.

Spomen-ploča je otkrivena u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, niških zvaničnika, porodice i prijatelja iz Srbije i Republike Srpske, na dan kada je doktor Lazić, dugogodišnji direktor Urgentnog centra u Nišu, preminuo od virusa korona prošle godine, javlja niška lokalna televizija "Zona plus".

Na spomen-ploči sa urezanim nasmiješenim likom doktora Lazića piše: "Otišao sam časno i pošteno. Stajao sam na prvoj liniji. Primarijus dr Miodrag Lazić 10.4.2021. Hvala. Ponosna Srbija. UKC Niš".

Takođe je ploča sa napisom "Urgentni centar. Prim. dr Miodrag Lazić - Laza" postavljena na ulazu u ovaj urgentni centar, koji je ponio njegovo ime.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su i nekadašnji saborci doktora Lazića iz Republike Srpske, među kojima su oni iz Udruženja "Ilidžanski borac", koje je doktor Lazić liječio za vrijeme rata u BiH, u Bolnici "Žica", u Blažuju kod Sarajeva.

Gostima iz Republike Srpske prethodno je omogućeno da se vakcinišu protiv virusa korona.

Zahvaljujući ministru za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Srbije Dariji Kisić Tepavčević, niško udruženje veterana obezbijedilo je vakcine za ljude koji su došli u Niš iz Republike Srpske.

Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije iniciralo je otkrivanje spomen-ploče u okviru Urgentnog centra, koji će ponijeti ime doktora Lazića. Ovo udruženje je iniciralo i izradu spomen-biste dr Laziću.

Direktor Urgentnog centra u Nišu hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu Bolnicu "Koran" na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne Bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila SRNA "Dnevnik ratnog hirurga". O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije