Najnovije vesti
Vesti Politika
"Nikad nije izašao iz devedesetih godina" Ljajić: Janšina vizija dovršetka raspada SFRJ je POZIV NA NOVE SUKOBE

"Nikad nije izašao iz devedesetih godina" Ljajić: Janšina vizija dovršetka raspada SFRJ je POZIV NA NOVE SUKOBE

Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocenio je da je ideja premijera Slovenije Janeza Janše, da se kriza na Zapadnom Balkanu reši prekrajanjem granica čak šest država - Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, zapravo poziv na nove sukobe.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Rasim Ljajić Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Rasim Ljajić
Janez Janša
Foto: Francisco Seco / Tanjug/AP
Janez Janša

- Neformalni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rešenje da se završi proces disolucije Jugoslavije, nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao. Ovo je najbolji primer kako nacional – populisti olako potežu za rešenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavno i logično, a u suštini, umesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu - ocenio je Ljajić.

On je dodao da Janša smatra da se državne granice moraju poklapati sa etničkim, što znači da u jednoj državi mogu živeti isključivo pripadnici jedne homogene etničke grupe. - Ta teorija iz 19. veka nas je i odvela u ratove devedesetih, a Janez Janša bi ponovo, sa pristojne udaljenosti, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno „humano preseljenje“ stanovništva iz jedne u drugu državu - ističe Ljajić.

Pročitajte još

Svakako da slovenački premijer, dodaje Ljajić, na ovaj način želi da sebe prikaže važnijim nego što jeste u okviru Evropske unije, i ističe da više od toga zabrinjava činjenica da je on predsednik vlade zemlje koja je danas članica EU.

- Ova izjava Janeza Janše mnogo više govori o stanju u EU, nego o samom Janši, koji je inače celu svoju političku karijeru obeležio skandalima i političkim egzibicionizmom - zaključuje Ljajić.