Vesti

0

Mihajlović: Inspekcija utvrđuje ko zagađuje reku Pek

Autor: SA

Izvor: Beta

Mihajlović: Inspekcija utvrđuje ko zagađuje reku Pek

Izvor: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da će nadležne inspekcije nastaviti da rade svoj posao i preduzimati sve mere kako bi životna sredina bila sačuvana u rudarskim aktivnostima.

"Država je uradila svoj posao i nadležne inspekcije su reagovale i po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama, kao i u drugom slučaju, zagađenja reke Pek. To će se nastaviti bez obzira na neistine koje iznosi deo opozicionih stranaka i pokušaje da ono što država radi na zaštiti interesa građana i na zaštiti životne sredine predstave neistinito, iz svojih političkih interesa", rekla je Mihajlović, reagujući na navode predstavnika Stranke slobode i pravde SSP) iz Bora.

Predstavnici SSP tvrde da rudinik Jama, koji se nalazi u Boru, nije zatvoren i da nema nikakve veze sa rekom Pek, niti može da u nju ispušta bilo kakve štetne materije.

Mihajlović je u saopštenju navela da je nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije Ziđin koper.

"Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama građana Bora", rekla je Mihajlović.

Dodala je da se inspekcija bavila i zagađenjem Peka, gde su u inspekcijskoj kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

"Rudarski inspektor je izrekao mere kompaniji Ziđin koper za zagađenje reke Pek i imaju rok do 30. aprila da otklone sve nepravilnosti. Ali, budući da potencijalnih zagađivača sigurno ima još, u narednom periodu sve tri inspekcije će nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači reke Pek i reka dovela u prvobitno stanje, pre ovog zagađenja", kazala je Mihajlović.

 

Cilj Srbije je 40 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2040.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas na konferenciji o solarnoj energiji da je vizija u oblasti energetike zelena Srbija, a cilj da se do 2040. godine 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora.

"Ponosna sam na zajednički rad na izradi novih zakona u oblasti rudarstva i energetike, od kojih je jedan potpuno nov i uređuje oblast obnovljivih izvora energije. Cilj ovog zakona je da imamo više investicija u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), a verujemo da će solarna energija biti jedan od pokretača razvoja energetskog sektora u Srbiji", rekla je ona.

Kako je istakla, primenom tog zakona pokazaće se da Srbija može da bude efikasnija i kad je reč o procesu energetske tranzicije i dekarbonizacije.

Po oceni Mihajlović, za investicioni bum u oblasti energetike posebno su važni dobri uslovi poslovanja, elektronske procedure koje se uvode novim zakonima, kao i investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva vredan više od 15 milijardi evra.

Direktorka CWP global za Srbiju Maja Turković pohvalila je proces pripreme zakona o obnovljivim izvorima energije kao inkluzivan i transparentan i primer za druge zakone.

Ona je istakla da taj zakon predstavlja izvrstan signal investitorima da ulažu u izgradnji solarnih elektrana i da već postoji veliko interesovanje za to.

Direktor kompanije Enerdžajz, Vladimir Popović rekao je da se dugo čekalo na regulatorni okvir koji će posebno voditi računa o korišćenju obnovljivih izvora energije, i naglasio da će novim zakonom o OIE svaki potrošač imati mogućnost da bude i proizvođač energije i da na taj način ostvari i uštede.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR