JULIJA NAVALJNA POSETILA SUPRUGA U ZATVORU: I dalje je veseo, ali je mnogo izgubio na kilaži i sve teže govori!
Foto: EPA/ Yuri Kochetkov

trenutno štrajkuje glađu

JULIJA NAVALJNA POSETILA SUPRUGA U ZATVORU: I dalje je veseo, ali je mnogo izgubio na kilaži i sve teže govori!

Planeta -

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, trenutno u štrajku glađu, sve teže govori i značajno je izgubio na kilaži, objavila je njegova supruga danas na društvenim mrežama, nakon što ga je posetila u zatvoru.

Istaknuti protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, 44-godišnji Navaljni, najavio je štrajk glađu krajem marta, protestujući protiv zatvorske uprave koja odbija da ga lieči zbog akutne boli u leđima i nozi.

"Govori s poteškoćama"

U objavi na Instagramu supruga Julija opisala je njegovo stanje nakon što je s njim razgovarala telefonom preko staklene barijere.

"I dalje je veseo i optimističan, ali govori s poteškoćama i ponekad poklopi telefon i nasloni se na sto da bi se odmorio. Izgubio je jako mnogo na kilaži, sada ima oko 76 na 190 centimetara visine".

"Ne daju lekaru da ga pregleda"

To znači da je Navaljnijeva kilaža pala za 16 kilograma otkad je prošlog meseca stigao u zatvor u gradu smeštenom oko 100 kilometara istočno od Moskve.

"I dalje ne dopuštaju lekaru da ga pregleda", dodala je njegova supruga.

Otrovan novičokom

Zapadne države tvrde da je Navaljni nepravedno pritvoren i da treba da bude na slobodi. U Rusiju se vratio u januaru nakon što se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agentom novičokom.

U februaru je pritvoren na dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne, što je on proglasio politički motivisanim. Rusija pak tvrdi da još uvek čeka dokaze da je on otrovan na njenoj teritoriji.

Zatvorska uprava tvrdi kako mu je ponudila lečenje, ali da je on to odbio, prenosi Rojters. Navaljni je ranije ovog meseca prebačen u zatvorsku kliniku zbog visoke temperature i kašlja.

Ruska zatvorska služba u utorak je objavila da je odbor lekara procenio da je njegovo zdravlje bilo zadovoljavajuće, pa je 9. aprila vraćen iz klinike u glavni deo zatvora.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track