Henk Azarija se izvinio zbog rasizma u liku Apua 1

Henk Azarija, čiji glas stoji iza Indijca Apua, vlasnika maloprodajne radnje u „Simpsonovima“, izvinio se zbog širenja rasnih stereotipa. Henk, koji je belac, pozajmljivao je glas Apuu od 1990. godine. On je u januaru prošle godine objavio da prekida svoj angažman u seriji.

„Deo mene oseća se kao da bi trebalo da idem unaokolo i izvinim se, i to lično, svakoj osobi indijskog porekla u ovoj zemlji“, rekao je Azarija za podkast „Armchair Expert“ Daksa Šeferda, prenosi Bi-Bi-Si uz podsećanje da je lik Apua godinama bio kritikovan zbog podsticanja rasnih stereotipa.

Iako je insistirao da je Apu pre mnogo godina osmišljen s dobrim namerama, Azarija sada kaže da je lik bio deo „strukturnog rasizma“. „Nisam bio svestan koliko sam u ovoj zemlji imao relativne prednosti kao beli klinac iz Kvinsa“, rekao je Azarija i dodao da „samo to što su namere bile dobre ne znači da nije bilo i negativnih posledica“.

Autor serije Met Grening je u februaru rekao da je promena neophodna, pošto su u „Simpsonovima“ ranije, podseća britanski servis, kritike ismejane. U jednoj epizodi, naime, Lisa „u kameru“ kaže: „Ono što je počelo pre nekoliko decenija, nije bilo uvredljivo i pobralo je aplauze sada je politički nekorektno. Šta da se radi?“ Lik Apua je trenutno skrajnut, mada je pronađen drugi glumac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari