Gabrijel Hanjce dodaje loptu Romanu (©AFP)
Gabrijel Hanjce dodaje loptu Romanu (©AFP)

KONKAKAF LŠ: Hajnce na Ruiza za četvrtfinale, Drvoseče "seku" Maraton, Arkae otpisan u Meksiku

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.04.21. | 22:57

Noćas na programu revanš susreti osmine finala najkvalitetnijeg takmičenja Severne, Centralne i Karipske Amerike

Protekle nedelje startovalo je 56. izdanje KONKAKAF Lige šampiona, najeminentnijeg takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku. Zbog pandemije Covid-19, turnir, koji obično počinje sredinom februara svake godine, ovoga puta kreće sa zakašnjenjem od gotovo mesec i po dana, a samo finale, ako sve bude proteklo po planu, zakazano je za oktobar mesec. Biće ovo četvrto izdanje KONKAKAF Lige šampiona, koja se odigrava samo kroz eliminacione faze. Podsećanja radi, do sezone 2016/17 takmičenje je sadržalo 24 ekipe podeljene u osam grupa sa po tri u svakoj. Promena je usledila 2018. zbog, kako čelnici organizacionog tela kažu, poboljšanja kvaliteta fudbala. Od tada najkvalitetnije klupsko takmičenje u ovom delu sveta broji 16 ekipa iz tri podsaveza.

23.55: (1,35) Atlanta Junajted (4,90) Alahuelense (9,50)

Izabrane vesti

Noćas su na programu revanš susreti osmine finala, a prvi će na teren (23.55) izaći igrači Atlante Junajted i Alahuelensea. Prošlogodišnji šampion Kostarike i osvajač KONKAKAF Lige, drugog po jačini takmičenja na kontinentu, nije se proslavio u prvom susretu na svom Alehandro Morera Soto stadionu u San Hoseu. Izabranici Andresa Carevića poraženi su minimalnim rezultatom, a jedini gol na susretu, sa bele tačke, postigao je argentinski internacionalac Ezekjel Barko, bivši član šampionske postave Independijentea, koja je 2017. godine podigla pehar Kopa Sudamerikane.

Bio je to prvi poraz Alahuelensea posle gotovo pet meseci i 25 mečeva u svim takmičenjima. Crveno-crni nastavili su pobednički niz predhodnog vikenda u nacionalnom prvenstvu savladavši u gostima Munisipal Gresiju sa 4:1. Međutim, noćas ih očekuje neuporedivo teže gostovanje, gde će pokušati da nadoknade zaostatak iz prvog susreta. Po najavama argentinskog stručnjaka, sastav Lavova iz Alahuele se neće bitnije menjati, napad će predvoditi kubanac Marselo Ernandes, trenutno je najbolji strelac domaćeg prvenstva sa 11 postignutih golova. Tu je i Džon Venegas drugi strelac ekipe sa sedam pogodaka, igrač sa iskustvom nastupanja u MLS ligi za timove Montreala i Minesote, dok će kapitensku traku oko ruke nositi prekaljeni Brajan Ruiz.

Što se tiče ekipe iz MLS lige, koja startuje idućeg vikenda, odličan posao kroz pripremni period odradio je Gabrijel Hajnce, koji je tek u januaru ove godine preuzeo uzde kluba iz Atlante. Noćas će njegov tim, u kom se pored već pomenutog Ezekjela Barka, nalaze još tri dobro poznata imena iz argentinskog fudbala, Lisandro Lopes, Franko Ibara i Santijago Sosa, pokušati da overi prednost iz prvog sureta i obezbedi četvrtfinale, gde bi se ukrstili sa pobednikom iz dvoboja između Filadelfije i Deportivo Saprise.

02.00: (1,20) Portland (7,25) Maraton (12,0)

U nešto kasnijem terminu (02.00), očekuje nas i revanš susret između Portland Timbersa i Maratona. Meč koji je zvanično otvorio 56. izdanje KONKAKAF Lige šampiona, a koji je odigran na Olimpijskom stadionu u San Pedro de Suli, završen je bez pobednika, rezultatom 2:2. Uloga fovorita u prvom, kao i u noćašnjem susretu, pripisana je Drvosečama iz Portlanda, koji su dva puta vodili na gostovanju u Hondurasu, ali je ekipa Zelenih čudovišta oba puta uspela da ih sustigne, a izjednačujući gol i konačan rezultat postavljen je u 68. minutu, golom rezerviste Marlona Ramireza.

I pored većeg poseda lopte i broja šuteva ka protivničkom golu, koji je bio na strani gostiju, domaća ekipa, koju sa klupe predvodi Ektor Vargas, prikazala je izuzetno agresivnu igru, iz koje su uspeli da upute čak 12 šuteva ka golu Stiva Klarka, čime su pokazali da se u revanšu neće pojaviti spuštenog garda. Prva zvezda, kao i kapiten honduraškog velikana je Emilio Izagire, nekadašnji član škotskog Seltika, koji danas deluje na poziciji zadnjeg veznog, za razliku od većine svoje dosadašnje karijere, koju je proveo na mestu levog beka.

U timu Drvoseča nalazi se prava kolonija internacionalaca sa gotovo svih kontinenata, a neka od zvučnijih imana su Argentinac Sebastijan Blanko, nekadašnji igrač Lanusa, ukrajinskog Metalista, Vest Bromvič Albiona i šampionske generacije San Lorenca. Tu je i njegov zemljak i nekadašnji saigrač iz Lanusa, Dijego Valeri, između ostalog bivši član Almerije i Porta. Iz zemalja našeg regiona, tu su hrvatski defanzivac Darijo Župarić i slovenački čuvar mreže Aljaž Ivačić. Sa afričkog kontinenta tu je Laris Mabijala, bivši defanzicav PSŽ-a, Nice i turskih prvoligaša Karabuka i Kajserija, a iz najjužnije zemlje, sa Novog Zelanda, ekipa Portlanda angažovala je Bila Tuiloma, koji je svoje najupečatljivije nastupe ostavio u dresu Olimpika iz Marselja.

04.00: (1,03) Kruz Azul (18,0) Arkae (40,0)

Poslednji susret za noćas zakazan je četiri sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, kada će na velelepnoj Asteci u Meksiko Sitiju, ekipi Kruz Azula gostovati Arkae, najtrofejniji klub sa Haitija (04.00). I pored ogromne favorizacije, meksički velikan, kojeg sa klupe predvodi Huan Reinoso, nije uspeo da slomi otpor ekipe iz Santo Dominga. Znalo se da će peruanski stručnjak izvesti mešovit sastav, kako bi svoje najbolje adute sačuvao za derbi susret sa Čivasom, ali definitivno se niko nije nadao remiju. I to bez postignutih golova.

Kruz Azul je u strašnoj formi, a prethodnog vikenda protiv Atomskih Koza iz Gvadalahare zabeležio je i 13. pobedu u nizu, što ga je održalo na vrhu tabele meksičke klausure. Za razliku od prvog susreta, u kom je Reinoso izveo tim dobrim delom sastavljen od igrača iz omladinskog pogona, pretpostavke su da će se u startnoj postavi za noćašnji duel, među nekolicinom prvotimaca naći i najbolji strelac ekipe, urugvajski napadač Džonatan Rodrigez, dete Penjarola i nekadašnji član Benfike, Deportiva iz La Korunje i Santos Lagune.

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

23.55: (1,35) Atlanta Junajted (4,90) Alahuelense (9,50) /prvi meč 1:0/

Sreda

02.00: (1,20) Portland (7,25) Maraton (12,0) /prvi meč 2:2/

04.00: (1,03) Kruz Azul (18,0) Arkae (40,0) /prvi meč 0:0/

23.55: (6,00) Toronto (4,10) Leon (1,55) /prvi meč 1:1/

Četvrtak

02.00: (1,52) Klub Amerika (4,10) Olimpija Tegusigalpa (6,75) /prvi meč 2:1/

02.00: (1,87) Filadelfija (3,50) Deportivo Saprisa (4,30) /prvi meč 1:0/

Petak

02.00: Kolambus - Real Esteli /prvi meč 4:0/

04.00: Monterej - Atletiko Pantoha /prvi meč 3:0/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KONKAKAF Liga šampionaKruz AzulAtlanta junajtedAlahuelensePortland TimbersFK Maraton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara