Dostupni linkovi

U Holandiji ostaju na snazi stroge pandemijske mjere


Protesti u Holandiji zbog uvođenja vanrednog stanja u januaru 2021. godine
Protesti u Holandiji zbog uvođenja vanrednog stanja u januaru 2021. godine

Većina mjera zatvaranja uvedenih zbog pandemije bolesti koju izaziva korona virus u Holandiji mora ostati na snazi barem do 28. aprila, izjavio je u utorak, 13. aprila, holandski premijer Mark Rute (Rutte).

Rute je na konferenciji za novinare u Hagu rekao da su bolnice u Holandiji "prepune" i da je stopa prenošenja zaraze previsoka da bi se dozvolilo bilo kakvo značajnije ublažavanje mjera prije završetka trećeg talasa epidemije.

"Moramo da vidimo da se dnevni broj novih pacijenata u bolnicama smanjuje, što će značiti da je prošao vrhunac trećeg talasa", istakao je Rute.

Rute je istakao da nije moguće da se određene mjere ublaže 21. aprila, kao što su se ranije nadale državne vlasti.

U Holandiji je na snazi noćni policijski čas i zabranjena su javna okupljanja više od dvoje ljudi. Policijski čas u Holandiji prvi put je uveden u januaru 2021. godine od Drugog svjetskog rata.

Ukupno 1,3 miliona ljudi bilo je pozitivno na testu za virus korona od početka epidemije u Holandiji, a registrovano je više od 16.700 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om 19.

Holandski Državni institut za zdravstvo saopštio je 13. aprila da je broj zaraženih na sedmičnom nivou uvećan za šest odsto na 51.240.

Gotovo 70 odsto kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu u Holandiji koristi se trenutno za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19, javlja agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG