Rampa za "Ever Given" – zahtev za odštetu blokade Sueckog kanala 916 miliona dolara

Brod "Ever Given", koji se zaglavio u Sueckom kanalu u martu, ne može da se vrati na plovni put dok nadležni od japanske kompanije u čijem je vlasništvu brod potražuju 916 milona dolara odštete, izjavili su za Rojters izvori u osiguravajućoj kompaniji i nadležni Sueckog kanala.

"Ever Given" se nalazi u jezeru koje razdvaja dva dela kanala od njegovog istiskivanja 29. marta, dok uprava Sueckog kanala (SCA) sprovodi istrage.

Dva izvora SCA, koja nisu želela da budu imenovana, rekla su Rojtersu da je za brod izdat sudski nalog. Prema jednom od izvora, pregovori oko zahteva za kompenzaciju još su u toku.

UK klub, osiguravač za zaštitu i odštetu (P&I) za "Ever Given", rekao je da je zahtev za odštetu obuhvatio 300 miliona dolara "bonusa za spasavanje" i 300 miliona za "gubitak reputacije".

"Uprkos iznosu potraživanja, koji uglavnom nije podržan, vlasnici i njihove osiguravajuće kompanije pregovaraju u dobroj nameri sa SCA", navodi se u saopštenju UK Kluba.

U saopštenju se navodi da je 2. aprila SCA dala pažljivo promišljenu i velikodušnu ponudu da namiri njihov zahtev.

"Razočarani smo narednom odlukom SCA da danas zadrži brod", navodi se u saopštenju.

Jumi Šinohara, zamenik menadžera odeljenja za upravljanje flotom vlasnika Šoeji Kisena, potvrdio je prethodno da je Suecki kanal podneo zahtev za kompenzaciju i da brod nije dobio dozvolu da ga napusti, ali nije dao dodatne detalje.

Nadležni za Suecki kanal nisu se oglašavali tim povodom, ali predsedavajući Osama Rabie rekao je prošle nedelje na egipatskoj televiziji da "Ever Given" neće napustiti dok istraga ne bude završena i dok ne bude isplaćena odšteta.

Kazao je da je kanal pretrpeo "veliku moralnu štetu", kao i gubitke zbog troškova prevoza i troškove operativnog spasavanja i dodao da se nada da će se stvari rešiti sporazumno.

Očekuje se da će rezultati istrage SCA biti objavljeni do kraja nedelje.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво