SLOBA NUDIO LEGIJI 5 MILIONA MARAKA DA PREĐE NA NJEGOVU STRANU: Ćosić otkrio najveću TAJNU hapšenja Miloševića!
Foto: EPA/Saša Stanković, Profimedia, Dragana Udovičić

BIVŠI PREDSEDNIK SRJ u svom dnevniku otkrio

SLOBA NUDIO LEGIJI 5 MILIONA MARAKA DA PREĐE NA NJEGOVU STRANU: Ćosić otkrio najveću TAJNU hapšenja Miloševića!

Politika -

Bivši predsednik SRJ 2001. izneo basnoslovnu ponudu tadašnjem šefu JSO, verujući da može da se spase od privođenja... Zamisao mu nije uspela, a detalje o tome je u svojim beleškama otkrio čuveni srpski pisac

Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević je tokom akcije hapšenja marta 2001. godine ponudio nagodbu tadašnjem šefu Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji da za pet miliona maraka pređe na njegovu stranu i preokrene tok dešavanja tih dramatičnih dana!

Očekivao 100.000 ljudi

To je u svojim dnevničkim beleškama svojevremeno zapisao književnik Dobrica Ćosić.

- Saznao sam: kada je čuveni Legija, komandant specijalne jedinice MUP Srbije, ušao u Miloševićevu rezidenciju 31. marta u ponoć i poveo razgovor o njegovoj predaji, Slobodan Milošević mu je ponudio pet miliona maraka da sa svojom jedinicom pređe na njegovu stranu, što bi ohrabrilo i njegove pristalice da ih sutradan ujutru bude sto hiljada oko kuće da ga odbrane od hapšenja, a onda će događaji krenuti drugim smerom. Legija nije prihvatio tu nagodbu; predložio je svom bivšem komandantu da ga poveže sa nekim funkcionerom DOS i sa njim pregovara o uslovima svog hapšenja ili nehapšenja - zapisao je Ćosić 2001. godine, što je potom objavio u knjizi „U tuđem veku“, i dodao:

- Milošević je poslušao Legiju, koji je pozvao telefonom Čedu Jovanovića, šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije, s kojim je bio na vezi, ovaj je došao i posle tri-četiri časa „pregovora“ sa mladićem koji je možda vršnjak njegove ćerke prihvatio da ga odvedu u Centralni zatvor. U tom poniženju srpski vođa zasvagda je sišao sa Dedinja i doživotno utamničio sebe.

Kako je izgledalo saslušanje

Ćosić je u danima nakon hapšenja Miloševića opisao i kako su izgledala saslušanja bivšeg predsednika:

- Prvog dana kada je uhapšen, saslušavanje je trajalo tri sata, a on je svaki sat zahtevao da telefonom razgovara sa Mirom. Obraćao joj se sa „Maco“ i razgovor dovršavao: „Cmok! Cmok!“ Zavisnost sa trivijalnim sadržajem. Oboje zahtevaju česte susrete. Na saslušanjima on drži duge, patetične govore, ponekad na jedno pitanje i čitav sat govori, o svom spasavanju Srbije i njenog ugleda, o svojim zaslugama, uvek pobednički, hvalisavo, nikad samokritički.

Dačić i navodni spisak Mire Marković

Najavio 20 „izdajnika Slobe“, a sve svalio na Sentu

l Lider SPS Ivica Dačić je pre desetak dana otkrio da mu je Mira Marković navodno dala spisak sa oko 20 imena ljudi za koje smatra da su izdali Miloševića, ali da on neće još da ga objavi. Ipak, brzo je okrenuo ploču, pa je preksinoć na televiziji Hepi mahao tim navodnim spiskom, ali od 20 imena otkrio je samo dva. Dačić je takoreći rešio da sve svali na pokojnog Miloševićevog telohranitelja Sentu Milenkovića.

- Imenovala je Sentu i onog kardiologa sa VMA, Zdravko se zvao, zaboravio sam prezime, on nije želeo da ode u Hag. Mira mi je napisala i imena njihovih pet, šest ličnih prijatelja za koje me je zamolila da im nikad ne pomognem - rekao je Dačić za TV Hepi dok je u rukama držao nekakav papir.

Ivica Dačić
foto: Damir Dervišagić
štampano izdanje, 14.4.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DNEVNE NOVINE KURIR DANAS POKLANJAJU NOVO REDIZAJNIRANO ŠTAMPANO IZDANJE SASOMANGE.RS OGLASNIKA

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju novo, kvalitetnije, redizajnirano izdanje Sasomange.rs oglasnika!

Na 32 strane sjajnog papira moći ćete da pronađete mnogo više sadržaja, kao i veliki broj najrazličitijih oglasa.

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa.

Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 450.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija. Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

U Sasomange oglasniku ćete naći odabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja...

Bukvalno za bilo šta!

Sasomange
foto: AMG

Čitajte KURIR!

B. K. - I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track