Najnovije vesti
Vesti Svet
SAD poslale SNAŽNU PORUKU Rusiji: Bezuslovna PODRŠKA Vašingtona Kijevu u očuvanju SUVERINITETA

SAD poslale SNAŽNU PORUKU Rusiji: Bezuslovna PODRŠKA Vašingtona Kijevu u očuvanju SUVERINITETA

Državni sekretar SAD Entoni Blinken potvrdio je bezuslovnu podršku suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, saopštio je Stejt department.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
bajden 20210406 epa oliver contreras - pool washington Di022188540 preview Foto: Oliver Contreras / EPA;
bajden 20210406 epa oliver contreras - pool washington Di022188540 preview

Blinken je, kako se navodi, izrazio zabrinutost zbog onoga što je nazvao namernim postupcima Rusije s ciljem eskaliranja tenzija u odnosima sa Ukrajinom.

Blinken je naveo da se Rusija, navodno, služi agresivnom retorikom i dezinformisanjem i da krši primirje u Donbasu, a izrazio je i zabrinutost zbog razmeštanja ruske vojske na Krimu i blizu granica sa Ukrajinom.

Pročitajte još

On je sa Kulebom razgovarao o važnosti sprovođenja vladavine prava i ekonomskih reformi radi jačanja ukrajinskih institucija, kao i podršci borbi protiv korupcije i značaju sprovođenja težnji za evroatlantskom integracijom.

- Želim da ponovim ono što sam rekao ministru spoljnih poslova i, još važnije, ono što je predsednik SAD Džozef Bajden rekao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, a to je da Vašington čvrsto stoji iza suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Zato sam danas tu da to potvrdim na sastanku sa ministrom Kulebom - poručio je Blinken.

Proruski separatisti u Donjecku
Foto: DAVE MUSTAINE / EPA;
Proruski separatisti u Donjecku

Prema njegovim rečima, podrška SAD je posebno važna u svetlu najnovijih postupaka Rusije, jer je blizu granice između Ukrajine i Rusije primetna najveća koncentracija ruske vojske još od 2014. godine.

Kuleba je istakao da je sastanak sa Blinkenom veoma važan zbog situacije na granici između Ukrajine i Rusije i na Krimu.

Ukrajinski ministar ocenio je da je sastanak sa Blinkenom u Briselu "dobar simbol", jer se održava na marginama događaja i sastanaka koje organizuje NATO i predstavlja poruku da Ukrajina ima podršku evroatlantskih zemalja, čije vrednosti Kijev podržava.

Kuleba je dodao da će sa Blinkenom dalje razgovarati o mogućnostima zajedničkog obezbeđivanja stabilnosti u regionu.