Amerika, rat i ekstremizam: Vojska SAD napušta Avganistan do 11. septembra, tvrde mediji

Prethodni predsednik Amerike Donald Tramp imao je plan da se vojska do 1. maja povuče iz Avganistana, ali taj rok neće moći da bude ispoštovan.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

19:15

Amerika, rat i ekstremizam: Vojska SAD napušta Avganistan do 11. septembra, tvrde mediji
Amerièki vojnici tokom obuke u Avganistanu/BBC

Američka vojska će se povući iz Avganistana do 11. septembra ove godine, odlučio je predsednik Džo Bajden, tvrde američki mediji pozivajući se na zvaničnike Bele kuće.

Prethodni predsednik Amerike Donald Tramp imao je plan da se vojska do 1. maja povuče iz Avganistana, ali taj rok neće moći da bude ispoštovan.

Novi rok za povlačenje američke vojske poklopiće se sa 20. godišnjicom terorističkih napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu.

U sporazumu koji su u februaru 2020. potpisali predstavnici Amerike i njenih saveznika iz Severno-atlantske vojne alijanse (NATO), vojska će se povući u roku od 14 meseci ako talibani zadrže kontrolu nad teritorijama na kojima se sada nalaze i ne dozvole akcije Al Kaide i drugih ekstremista.

Jedan od uslova u sporazumu bio je i da talibani nastave razgovore sa ostalim važnim akterima u avganistanskom društvu o uspostavljanju trajnog mira.

Talibani, takođe pristalice tvrdokornog islamističkog pokreta, posle potpisivanja sporazuma su prestali sa napadima na međunarodne snage, ali ne i na pripadnike avganistanske vlade.

Kod dela međunarodne, ali i avganistanske javnosti postoji strah da će se posle povlačenja međunarodnih snaga talibani vratiti na vlast.

Trenutno je u Avganistanu stacionirano još 2.500 američkih vojnika. Pogledajte video o Dolini udovica u Avganistanu Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: