NATO može naterati Ruse da odu sa Krima 1Ukrajina "ne želi rat": Dmitro Kuleba (levo) i Jens Stoltenberg danas u Briselu Foto: EPA-EFE/ Francisco Seco POOL

NATO mora da obuzda gomilanje ruske vojske duž ukrajinske granice, inače reskira rat između dve države, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, na konferenciji za novinare u sedištu alijanse.

Preduzimanje koraka na suprotstavljanju agresiji Moskve, rekao je Kuleba, a preneo politico.eu, „možda izgleda skupo, ali cena sprečavanja bi bila niža od cene zaustavljanja rata i ublažavanja njegovih posledica“.

U prevenciju bi, prema rečima Kulebe, mogla da spada „nova runda sankcija“, kao i „direktna podrška jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine“. „Bolje je delati sada na sprečavanju Rusije da dalje eskalira situaciju“, rekao je ukrajinski ministar, dodajući da njegova zemlja ne želi rat.

NATO i članice G7 su ovih dana izrazili zabrinutost zbog, piše politico.eu, osnaženih ruskih vojnih kretanja duž istočne ukrajinske granice i na Krimu. To je najveći, navodi se, vojni angažman Moskve od aneksije poluostrva 2014. i otvara pitanje da li Kremlj planira „novu invaziju“.

Kuleba je rekao da ništa, s tim u vezi, ne isključuje, ali i da veruje ne samo da se Rusija može obuzdati, već i da se može naterati „da se povuče sa okupiranih teritorija Ukrajine“. Kuleba je juče trebalo, posle susreta s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da se sastane i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji je u poseti Briselu.

NATO može naterati Ruse da odu sa Krima 2

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će se u Parizu sastati s predsednikom Emanuelom Makronom, dok će Kijev u međuvremenu posetiti šefovi diplomatija Litvanije, Letonije i Estonije što Ukrajinu, piše politico.eu, stavlja u središte diplomatskih aktivnosti. Stoltenberg je na konferenciji za novinare s Kulebom juče rekao da je podrška NATO Ukrajini nepromenjena i pozvao Moskvu da „prekine s provokacijama“.

Šojgu: Odgovaramo na pretnje

Sjedinjene Države i NATO prebacuju svoje snage ka granicama evropskog dela Rusije, glavni borbeni potencijal im je na Baltiku i u Crnomorskom regionu, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, prenosi Sputnjik. Prema njegovim rečima, pored granica Rusije biće ukupno razmešteno 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i tehnike, uključujući stratešku avijaciju. Šojgu je istakao da Rusija preduzima mere kao odgovor na preteće vojne aktivnosti NATO-a, a vežbe jedinica kombinovanih snaga i vazdušno-desantnih snaga pokazale su punu spremnost trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari