JANŠIN DOKUMENT DIGAO BIH NA NOGE: Šta je istina o planu konačnog RASPADA JUGOSLAVIJE i stvaranju novih granica na Balkanu!
Foto: EPA, Shutterstock

SLOVENAČKA OPOZICIJA TRAŽI SEDNICU

JANŠIN DOKUMENT DIGAO BIH NA NOGE: Šta je istina o planu konačnog RASPADA JUGOSLAVIJE i stvaranju novih granica na Balkanu!

Region -

Opoziciona slovenačka Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sednicu parlamentu na kojoj bi trebalo da prisustvuje savet za spoljnu politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsednika Boruta Pahora o izveštajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promeni granica na Zapadnom Balkanu.

Zahtev je došao nakon što je slovenački ambasador u Bosni i Hercegovini pozvan na razgovor u ponedeljak povodom pisanja portala politicki.ba, jer je Janša navodno poslao neslužbeni dokument u Brisel u kojem je naveo "finalizaciju raspada Jugoslavije" kao jedan od glavnih ciljeva slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije koje počinje u drugoj polovini godine, prenela je agencija STA.

Medij iz BiH je takođe izvestio da je Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, potvrdio da je predsednik Slovenije Pahor tokom poslednje posete Sarajevu rekao da su u Evropi sve glasniji nagoveštaji o potrebi da se staviti tačka na raspad Jugoslavije.

Janša je u ponedeljak rekao da je poslednji put sreo predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela 2020. godine i da bi zato bilo vrlo teško da mu išta prezentuje uživo, komentarišući "nejasno pisanje" portala.

Pahorova kancelarija je rekla da predsednik "redovno priča protiv ideja o rascepu Bosne i Hercegovine i promeni granica na Zapadnom Balkanu".

Zamenik SD Matjaž Nemec je rekao danas da je tražio sednicu u kojoj je zatražio da čuje različite interpretacije od premijera i predsednika.

Nemec je rekao da želi da potvrdi da li su se pozicije Slovenije po pitanju Zapadnog Balkana promenile i da istraži kakav će stav biti na jesen, kada se očekuje da EU organizuje samit o Zapadnom Balkanu.

Zamenik poslaničke grupe Levica Matej Vatovec je opisao pisanja medija kao "spoljnopolitički skandal bez premca" koji je oštetio reputaciju Slovenije i potpirivao nove nemire na Balkanu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track