Književnost

Predstavljena knjiga "Zapisi Balkanista"

Predstavljena knjiga "Zapisi Balkanista"
Foto: Tanjug | Predstavljena knjiga "Zapisi Balkanista"

BEOGRAD - Tribinom "Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svijetu" danas je u Beogradu predstavljena knjiga "Zapisi Balkanista".

Knjiga osim stručnih geopolitičkih analiza, putopisnih bilježaka ruskih blogera i intervjua sa ključnim ličnostima balkanskog političkog i kulturnog života, pokriva i obiman spektar tema važnih širokom krugu čitalaca zainteresovanih za istoriju i savremene prilike na Balkanu.

Na tribini je, između ostalih, govorio i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da će knjiga "Zapisi Balkanista" za Srbe biti interesantna zato što ćemo vidjeti kako nas vide drugi.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Rusije, rekao je da možemo da govorimo o tome da te zemlje nikada nisu ratovale i da su uvijek bile na istoj strani istorije, ali da postoje dva događaja koja pokazuju koliko je duboka veza između srpskog i ruskog naroda.

Prvi događaj se, naveo je, odnosi na Veliki rat, kada je ruski car Nikolaj Romanov objavio rat Austro-ugrarskoj monarhiji i Nemačkoj zbog Srbije.

"Rusija nije imala potrebu da uđe u rat, a nije bila ni spremna za rat u kome je ruski car izgubio krunu i glavu. To je pravi dokaz prijateljstva naša dva naroda, a što kao narod nikada nismo zaboravili. Zato je prva odluka nove gradske vlasti 2013. godine bila da se podigne spomenik caru Nikolaju Romanovu, jer je zaslužio da ga se Beograd i Srbija sećaju", rekao je Vesić.

Dodao je da je drugi događaj kojim je Kraljevina Jugoslavija uzvratila Rusiji bio kad je prestolonasljednik kralj Aleksandar I Karađorđević primio 40.000 ruskih emigranata poslije Oktobarske revolucije, a samo u Beograd je došlo oko 30.000.

Vesić je rekao da je "Beograd tada postao i ruski grad", jer je po popisu stanovništva iz 1931. godine svaki šesti stanovnik Beograda bio Rus.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da knjiga "Zapisi Balkanista" zanimljiva i da opisuje političke događaje i pokušaje rješavanja otvorenih pitanja koja sprečavaju razvoj Balkana.

Dodao je da razdoblje koje se obrađuje u knjizi 2019-2021. godina prati uspon bilateralnih odnosa Srbije i Rusije na svim poljima.

Knjiga "Zapisi Balkanista" će, istakao je, doprineti i budućim boljim osnosima dva naroda.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović je rekao da su odnosi Srbije i Rusije možda čak najbolji u modernoj istoriji bilo da je riječ o političkim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje ili svim drugim, kako je rekao, kockicama koje čine bogat mozaik bilateralnih odnosa dvije zemlje.

"Uprkos svemu tome, uprkos snažnoj uzajamnosti i prijateljstvu srpskog i ruskog naroda koji čine čvrsti temelj naših odnosa, čini mi se da se ipak ne poznajemo dovoljno", rekao je on.

Naveo je da tu veliki doprinos daju mediji i portali kao što je "Balkanist" koji, dodao je, pokušavaju i u velikoj meri uspevaju da na pravi način predstave sve ono što čini savremeni život u Srbiji svojoj publici prevashodno u Rusiji, ali i širom ruskog govornog područja.

Na tribini su govorili i savjetnik predsjednika Srbije Dragutin Matanović i Oleg Bondarenko, autor nekoliko tekstova u knjizi "Zapisi Balkanista".

"Zapisi Balkanista" obuhvataju najbolje materijale objavljene na istoimenom portalu za tri godine njegovog rada - analitičke članke, putopise, intervjue sa poznatim balkanskim političarima i pregaocima kulture, istorijske tekstove.

Iz ove knjige čitalac će saznati kako je pisana istorija napriznate republike Kosovo, ko promoviše rusku "meku moć" na Balkanu, kako je pravoslavno stanovništvo Crne Gore prošle godine odbranilo svoje crkve i manastire...

Posebna pažnja posvećena je "ruskim tragovima" na Balkanu - kako je Lav Tolstoj postao simbol slovenskog bratstva, koji su bijeli emigranti uljepšali Beograd i kako su sovjetski inženjeri obnovili jedini beogradski most na Dunavu.

Zbirka sadrži i savjete o tome gde degustirati izvrsna vina u Srbiji, kako planirati jedrenje na Jadranu, u kojim poznatim beogradskim hotelima odsjesti...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije