Gradovi

Hitac iz topa tradicionalno najavio dolazak ramazana

Hitac iz topa tradicionalno najavio dolazak ramazana
Foto: N.N. | Hitac iz topa tradicionalno najavio dolazak ramazana

SANSKI MOST - Lijepa tradicija da se pucnjem iz drvenog topa tokom mjeseca ramazana najavljuje početak iftara nastavljena je i ove godine u selu Čaplje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Sanskog Mosta.

Top je proizveden u kovačnici Dursuma Halilovića iz Bosanske Otoke, a kupio ga je ovdašnji poduzetnik Kemal Ribanović te poklonio mjesnoj džamiji u čijem dvorištu se nalazi. Upravo Ribanoviću je pripala čast da u protekli ponedjeljak, s dolaskom noći i paljenjem kandilja na džamijskoj munari, ispali hitac iz topa i tako označi dolazak ramazana.

Tokom ovog najsvetijeg mjeseca u muslimana vjernici se pridržavaju strogog posta tokom dana, a prvi obrok ili iftar mogu konzumirati tek poslije zalaska sunca, kada se završava dan posta.

Inače, pomenuta džamija se nalazi na platou koji dominira dolinom u kojoj je smješten Sanski Most, tako da se topovski pucanj jasno čuje u svim njenim dijelovima, a tom prilikom se ispaljuje i svjetlosna raketa. Ibrahim Hasić, mjesni imam, kaže kako je tradicija da se pucanjem topa najavljuje iftar duga stotinama godina i da se u prošlosti praktikovala u brojnim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

"Na ovaj način željeli smo vratiti dašak nekih prošlih vremena i naš džemat je prvi na području Sanskog Mosta koji na ovakav način obilježava kraj dnevnog posta", kaže Hasić. Pucanj iz topa se realizira tako što se u  njegovu cijev nagura karteč i potom zapali pomoću fitilja, što je vremenom postala stvar prestiža među mještanima, tako da se ova čast mora unaprijed rezervisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije